Antallet af ansøgere til landets videregående uddannelser er faldet markant i år.
Det viser en opgørelse, som Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggjorde tirsdag, da fristen for ansøgninger udløb.
I år har 15 procent færre valgt at søge ind på en videregående uddannelse i forhold til sidste år.
Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), peger på, at det lave ansøgertal bl.a. skal ses i lyset af, at antallet af ansøgere i 2021 var ekstraordinært højt, da corona gjorde det svært at holde sabbatår.
”Til gengæld er det meget bekymrende, at antallet af udenlandske ansøgere er faldet voldsomt fra 2021 til 2022. Årsagen er, at der er skåret markant i de engelsksprogede erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser. På sigt betyder det et reduceret arbejdsudbud i Danmark. I stedet for at afskære udenlandske studerende fra at tage til Danmark, burde vi koncentrere os om at blive bedre til at fastholde dem efter endt uddannelse,” siger Nicole Offendal.
Søgningen til de engelsksprogede erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser er faldet med 3.728 ansøgere fra 2021 til 2022, viser opgørelsen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Finansøkonom stadig relativt populær
Også uddannelsen til finansøkonom har oplevet et fald i antal ansøgere. Faldet er dog mindre end gennemsnittet, nemlig 9 procent fra 2.388 til 2.169.
”Ansøgertallet til finansøkonom ligger faktisk i år 16 procent over 2019-niveau, altså det seneste år inden corona, så det kan vi godt være tilfredse med. Jeg er ikke i tvivl om, at virksomhedernes store indsats med at brande sektoren og vores gode løn- og ansættelsesvilkår, mange karriereveje og muligheder for kompetenceudvikling bærer frugt,” siger Nicole Offendal.
I 2019 satte 1.870 uddannelsessøgende 1. prioritetskrydset ud for uddannelsen til finansøkonom. I 2020 var tallet 2.226, i 2021 2.380 og i år 2.169.