Programmet var tætpakket, da en samlet finanssektor mandag holdt fælles arbejdsmiljøkonference i København.
Op mod 200 medarbejdere og ledere fra et bredt udsnit af sektoren deltog i konferencen, som Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), åbnede.
”Der er ingen tvivl om, at et godt arbejdsmiljø er en vind-vind-situation. Et godt arbejdsmiljø medvirker til høj trivsel, stor produktivitet og lavt sygefravær, så det er i alles interesse,” sagde Mariane Dissing til forsamlingen, inden konferencens første oplægsholder, erhvervspsykolog Marie Kingston, gik på scenen og fortalte om, hvordan stress kan spottes og forebygges.
Oplæg fra eksperter om konkrete udfordringer
I alt holdt fire eksperter oplæg på Finanssektorens Arbejdsmiljødag, som er konferencens officielle navn.
Oplæggene handlede om forskellige udfordringer i arbejdet med arbejdsmiljø, eksempelvis håndtering af stress, manglende fysisk bevægelse i arbejdsdagen, trivsel og forandringsprocesser.
Fælles for de forskellige oplæg var, at oplægsholderne gav publikum helt konkrete bud på løsninger af forskellige udfordringer, ligesom de i vidt omfang engagerede og inddrog publikum med spørgsmål, summeøvelser og i et enkelt tilfælde med fysiske øvelser.
Læs mere om indholdet i de forskellige oplæg i boksen nederst i artiklen.
Gentager successen i 2019
Det er første, men ikke sidste gang, at Finanssektorens Arbejdsmiljødag blev holdt.
Ifølge Mariane Dissing er det nemlig tanken, at konferencen skal være en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor medarbejdere og ledere i sektoren samles og får fælles inspiration til arbejdet med arbejdsmiljø.
”Når vi i finanssektoren måler os i forhold til andre sektorer, er der ingen tvivl om, at vores arbejdsmiljø er godt. Og sådan skal det fortsat være,” siger Mariane Dissing og fortsætter:
”Selvom arbejdsgiverne i juridisk forstand har et særligt ansvar for arbejdsmiljøet, så udspringer et godt arbejdsmiljø i praksis af en fælles indsats fra medarbejdere og ledelser. Derfor er det vigtigt, at medarbejdere og ledelser arbejder sammen om et godt arbejdsmiljø. Og det er netop dét arbejde, vi forsøger at understøtte og give inspiration til med Finanssektorens Arbejdsmiljødag.”
Fakta om BFA Finans
BFA Finans består af Finansforbundet, Forsikringsforbundet og FA og er en del af Branchefællesskabet for Handel, Finans og Kontor. BFA Finans har sit eget budget til arbejdsmiljøinitiativer i finanssektoren. Formålet med initiativerne er at understøtte virksomhedernes forebyggelsesindsats. Læs mere på BFA Finans på bfafinans.dk
Finanssektorens Arbejdsmiljødag var arrangeret i regi af BFA Finans, som er en del af Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø for Handel, Finans og Kontor. Organisationerne bag BFA Finans er Forsikringsforbundet, Finansforbundet og FA.
BFA Finans havde tilrettelagt konferencen, så den kan tælle med som en del af den supplerende arbejdsmiljøuddannelse, som arbejdsgivere har pligt til at tilbyde medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen.
Se videoindslag fra dagen her.
Foto: Erhvervspsykolog og forfatter Marie Kingston fortæller om, hvordan stress kan spottes og forebygges.
Dagens oplæg
Konferencens første indlæg stod erhvervspsykolog Marie Klingston for. Hun er én af forfatterne til bogen ”Stop stress – en håndbog for ledere”. I 2016 modtog bogen prisen Årets Ledelsesbog. Marie Kingston gjorde deltagerne klogere på, hvilke faktorer der primært udløser stress, og hun gav en lang række gode råd til, hvordan stress kan forebygges i virksomheden.
I dagens oplæg nummer to fortalte arbejdsmiljøkonsulent Sine Askov Møller og arbejdsmiljørepræsentant Selma Ruud fra Jyske Bank om bankens indsats ”Træd tidligt til”. Indsatsen handler om at vende mistrivsel til trivsel. De to repræsentanter fra Jyske Bank fortalte om deres erfaringer og gav forsamlingen konkrete dialogværktøjer til, hvordan begyndende mistrivsel kan spottes og vendes til trivsel.
Under overskriften ”Fra kontorkartoffel til kontoratlet” gennemgik fysioterapeut Lisa Römer fra Arbejdsmiljø København dernæst forskellige fysiske øvelser, som medarbejdere og ledere kan bruge i såkaldte aktive pauser i arbejdsdagen. Målet er få mere bevægelse ind i arbejdsdagen. Det handler blandt andet om at huske at hæve skrivebordet og arbejde stående i løbet af arbejdsdagen. BFA Finans har udviklet Arbejdsmiljøkalenderen, der indeholder øvelser, som forebygger smerter og stivhed i muskler og led. Kalenderen blev uddelt til deltagerne på konferencen.
Solveig Hvidtfeldt Larsen, konsulent i Implement, holdt dagens sidste indlæg, der handlede om, hvordan trivsel kan medtænkes i forandringsprocesser. Implement har hjulpet BFA Finans med hæftet Robuste forandringer i den finansielle sektor, hvoraf en del af pointerne fra dagens oplæg fremgår.