Fra 3. kvartal 2008 til 1. kvartal 2013 steg lønnen indenfor branchegrupperingen "Finansiering og forsikring" med 14 pct., jf. Danmarks Statstiks lønindeks. I samme periode steg lønningerne i den private sektor generelt med gennemsnitligt 10 pct. og i staten samt kommuner og regioner med 11 pct. De finansansatte har altså gennemsnitligt fået højere lønstigninger end andre lønmodtagere, men 22 pct. siden finanskrisen er der langt fra tale om.
Lønudviklingen er lavere nu
De finansansattes lønudvikling afspejler flere forskellige ting:
Dels nød medarbejderne godt af en - for dem - favorabel overenskomst, der blev indgået før finanskrisens start. Siden 2011 har deres lønstigninger imidlertid været på et betydeligt lavere niveau.
Højere kompetencekrav
Dels bliver finansjobs hele tiden mere komplekse, og der stilles større og større krav til medarbejdernes kompetencer. Fra 2008 til 2011 er andelen af medarbejdere med en videregående uddannelse steget med 5 procent-point fra 34 pct. til 39 pct.
Medarbejdere med højere uddannelsesniveau er typisk dyrere end medarbejdere med lavere uddannelsesniveau, og udviklingen i medarbejdersammensætningen afspejler sig derfor også i lønudviklingen.
"Jeg kan ikke genkende Ekstra Bladets tal. Finansmedarbejderne nød godt af en overenskomst, der blev indgået før finanskrisen, men den høje lønudvikling dækker også over et stigende kompetence- og uddannelsesniveau blandt medarbejderne i sektoren."
Mariane Dissing, Direktør i FA