ARTIKLEN ER OPDATERET 18. JUNI KL. 10.48
Kombinationen af at sommerferien står for døren og regeringens lempelse af rejsevejledningerne til Tyskland, Norge og Island har skabt ekstra travlhed på telefonlinjerne hos juristerne i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
”Spørgsmålene kredser om, hvilke tiltag virksomhederne kan tage for at begrænse smittespredning og utryghed på arbejdspladsen, hvis en medarbejder vælger at holde ferie i et land, som myndighederne fraråder alle ikke-nødvendige rejser til,” fortæller Claus Ryde, der er seniorkonsulent i FA.
FA anbefaler sine medlemsvirksomheder, at de kommunikerer klart til deres ansatte, at retningslinjerne bør følges, så risikoen for smitte til kunder og kolleger ikke forøges.
Virksomhederne kan fx i personalepolitikken gøre det klart, at medarbejderne skal følge myndighedernes retningslinjer for at forebygge smittespredning på arbejdspladsen, og samtidig beskrive, hvordan virksomheden vil håndtere, hvis en medarbejder tilsidesætter virksomhedens politik.
”Vores overordnede råd er, at virksomheder og medarbejdere tager dialogen, inden vi rammer sommerferien, så reglerne står krystalklart for alle. Og det er mit indtryk, at den dialog er i fuld gang ude i virksomhederne. Jeg forventer derfor ikke, at vi får ret mange sager relateret til medarbejdere, der er rejst i modstrid med rejsevejledningerne, ” siger Claus Ryde.
Læs mere om corona/COVID-19 på FA’s temaside
Scenarier, når en medarbejder har rejst i et land, som Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til
Bliver en medarbejder smittet med COVID-19 under ferie i et land, som Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til, kan sygdommen anses for selvforskyldt. Der skal foretages en konkret vurdering heraf. I givet fald risikerer medarbejderen, at der ikke udbetales løn under denne sygdom.
Skal en medarbejder i hjemmeisolation (karantæne), fordi vedkommende har rejst i et land, som Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til, risikerer vedkommende at skulle bruge yderligere ferie eller anden frihed i karantæneperioden, hvis virksomheden ikke har mulighed for at lade medarbejderen arbejde hjemmefra.
Har virksomheden indskærpet, at medarbejderne skal følge myndighedernes retningslinjer, og medarbejderen alligevel vælger at rejse til et land, som Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser til, kan misligholdelsen få konsekvenser for medarbejderens ansættelsesforhold. Der skal foretages en konkret vurdering. De sanktioner, som har til formål at bringe ansættelsesforholdet til ophør, kræver at der er tale om skærpede forhold.
FA anbefaler, at medlemsvirksomheder kontakter FA i disse situationer.