Pengeinstitutterne i Danmark har tilsammen nedlagt mere end 9.000 stillinger siden 2008. Det svarer til hver femte stilling. Alligevel er Danmark stadig det land i Norden, der har flest ansatte i pengeinstitutter, viser nye tal fra Nordisk Bankstatistik.
”Vi vil se flere personalereduktioner i pengeinstitutterne i fremtiden. Udviklingen trækker klart i retning af, at det klassiske bankuddannede personale i stigende grad forsvinder, fordi flere og flere af deres opgaver bliver overtaget af digitale løsninger,” siger Mariane Dissing, adm. direktør i FA.
Hun fortsætter:
”Samtidig oplever vi, at profiler med videregående uddannelser i stigende grad ansættes i sektoren, eksempelvis indenfor IT. Men bundlinjen er, at der forsvinder mere faglært personale, end der ansættes nye profiler.”
Sættes antallet af ansatte i pengeinstitutter i forhold til antallet af indbyggere overhales Danmark af Island. Ifølge statistikken har Island 9,5 ansatte pr. 1.000 indbyggere, mens Danmark har 6,3 ansatte. De øvrige nordiske lande, Finland, Norge og Sverige tegner sig for henholdsvis 4,7, 4,2 og 3,5 ansatte pr. 1.000 indbyggere.
Færre ansatte med lange uddannelser
Tallene i Nordisk Bankstatistik afslører også, at andelen af medarbejdere med mellemlange eller lange videregående uddannelser er væsentligt lavere i de danske pengeinstitutter end hos vores nordiske naboer.
”Vi nærmer vi os mere og mere niveauet i de andre lande. I Danmark har vi de seneste år oplevet et markant kompetenceskifte i sektoren, hvor de profiler, der kommer ind i sektoren generelt har længere uddannelser end de medarbejdere, der forlader os. Det skyldes især, at arbejdsopgaverne er blevet mere komplekse og dermed har presset kompetencekravene i vejret,” siger Mariane Dissing.
I Danmark har 29 procent af de ansatte i pengeinstitutterne en mellemlang eller lang videregående uddannelse, mens den andel er 46 procent i Finland og over 50 procent i både Norge, Sverige og Island.
Nordisk Bankstatistik produceres i fællesskab af de nordiske arbejdsgiverforeninger indenfor finanssektoren.
Kun for medlemsvirksomheder: Se hele Nordisk Bankstatistik 2015 her