Af: Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Kunstig intelligens fylder meget i den offentlige bevidsthed og samtale. Også langt mere, end det endnu fylder ude i virkeligheden.
Det er positivt, at vi som samfund er opmærksom på udviklingen, men desværre er det, som om nuancerne går tabt, når vi taler om kunstig intelligens.
Enten betragtes det med nærmest barnlig begejstring og fascination, eller også er det en mørk dystopisk optik, som udviklingen aflæses igennem.
Som samfund skal vi finde vejen mellem den hovedløse begejstring og den overdrevne angst for kunstig intelligens. Vi skal være nysgerrige. Og kritiske.
Faktum er nemlig, at uanset om vi vil det eller ej, så er virkeligheden, at kunstig intelligens kommer til at forandre vores liv, samfund, erhvervsliv og arbejdsmarked markant.
Alene arbejdsmarkedet vil gennemleve store forandringer de kommende år. Helt nye job vil opstå, nogle vil forsvinde, og rigtig mange vil blive forandret allerede i kølvandet på de første bølger af kunstig intelligens.
I finanssektoren har vi undersøgt potentialet. Tallene viser, at 88 pct. af jobfunktionerne i sektoren er eksponeret for kunstig intelligens. Dermed ikke sagt, at de forsvinder ud i den blå luft, men de vil ændre karakter og indhold.
Angsten for, at kunstig intelligens vil overtage vores job og gøre os alle arbejdsløse, er med andre ord stærkt overdrevet. Nogle få vil måske ende i den situation, men det er de færreste.
Til gengæld vil langt de fleste af os være i fare for, at andre overtager vores job, fordi de er kompetenceudviklet i kunstig intelligens. Det gælder ikke bare i finanssektoren, men på store dele af arbejdsmarkedet.
Den udfordring forstærkes i øvrigt af, at mange danske lønmodtagere allerede i dag mangler helt basale digitale kompetencer. Det gør dem ekstra sårbare over for udviklingen.
Kompetenceudvikling
Pointen er, at mange jobfunktioner vil ændre karakter. Nogle mere end andre. Løsningen på den udfordring er kompetenceudvikling af hele arbejdsstyrken, fra ufaglært til akademiker, fordi det er den bedste forebyggelse af ledighed.
I Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) har vi faktisk spurgt vores medlemsvirksomheder, der bl.a. tæller banker, forsikringsselskaber, pensionsselskaber og it-finansvirksomheder, hvordan de ser udviklingen.
Set fra deres stol, som jo står midt ude i virkeligheden, er budskabet ikke til at tage fejl af. Hele otte ud af ti virksomheder mener, at udbredelsen af kunstig intelligens kalder på nye kompetencesæt hos medarbejderne.
Udfordringen er, at vi ikke kender fremtidens kompetencekrav. Vi ved, at de ændres, men vi ved ikke i hvilken retning og med hvilken hastighed. Kunstig intelligens ligger som en tyk tåge foran os og gør det svært at gennemskue, hvilke forandringer der gemmer sig lidt længere fremme.
Trods den manglende sigtbarhed nytter det ikke, at vi som samfund sidder på hænderne, som det er tilfældet lige nu. Selv om kunstig intelligens endnu er i sin helt spæde ungdom, så accelererer udviklingen. Og den accelererer kraftfuldt. Derfor skal vi tage bestik af situationen og handle bedst muligt.
Konkret skal vi allerede nu starte indsatsen med at ruste de kommende generationer til en virkelighed med kunstig intelligens. Det er vores ansvar. Derfor bør kunstig intelligens integreres i uddannelsessektoren - fra de tidlige trin i folkeskolen til de afsluttende år på universiteterne - som en aktiv del af undervisningen i alle de fag, hvor det giver mening. Og det på en måde, så vi sikrer, at alle unge får den nødvendige digitale dannelse, der gør, at de trygt kan færdes i et samfund med kunstig intelligens.
Men det er ikke nok blot at handle i uddannelsesverdenen. Stort set alle eksperter spår, at vi står på tærsklen til en af de største forandringer af vores arbejdsmarked i nyere tid. Derfor skal vi også handle på arbejdsmarkedet. Konkret bør regeringen sætte gang i trepartsdrøftelser med arbejdsmarkedets parter om udfordringer og muligheder med kunstig intelligens.
Tiden er afgørende
Hvis Danmark skal stå stærkt i den internationale konkurrence i fremtiden, skal vi i gang, inden forandringerne for alvor skyller ind over vores samfund og arbejdsmarked.
Tiden er en afgørende faktor, fordi udviklingen med kunstig intelligens løber så stærkt, som det er tilfældet.
Jeg er sikker på, at vi som samfund kan rumme de udfordringer, som kunstig intelligens fører med sig. Det gælder både gevinsterne og de indlysende risici. Og jeg er overbevist om, at vi kan finde de bedste løsninger i fællesskab. Netop den slags løsninger, der balancerer mellem nysgerrighed og sund kritisk tilgang.
Kilde: Børsen, den 28. juni 2023