Af: Mariane Dissing, adm. dir. i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Forleden forlød det i Altingets spalter, at mange virksomheder vender AMU-kurser ryggen. Det kan vi nikke genkendende til i finanssektoren, der stort set ikke anvender AMU-kurser længere.
Og det er der en god grund til.
Siden 1960, hvor AMU så dagens lys, har arbejdsmarkedet nemlig udviklet sig markant. Specielt i de senere år har dele af arbejdsmarkedet ændret sig meget ikke mindst på grund af teknologiske landvindinger.
AMU matcher ikke kravene
Udviklingen har betydet, at en større og større del af arbejdsmarkedet i dag er karakteriseret ved at være vidensintensivt.
På det vidensintensive arbejdsmarked løber udviklingen stærkt, og kravene til medarbejdernes kompetencer stiger konstant.
Netop derfor er behovet for løbende efteruddannelse særligt stort i de vidensintensive sektorer. Desværre henvender AMU sig ikke til den del af arbejdsmarkedet, og derfor fravælger de vidensintensive virksomheder AMU og finder andre veje til efteruddannelse.
Uddannelserne skal gå videre
Intentionen med AMU er at medvirke til at løse omstillings- og tilpasningsudfordringer på arbejdsmarkedet. Det er en konstruktiv og fremadrettet intention. Den skal vi holde fast i.
Men det nødvendiggør en nytænkning af AMU-systemet, så det passer til nutidens arbejdsmarked. Løsningen er at oprette et AMU-system for lønmodtagere med videregående uddannelser, et V-AMU (Videregående Arbejdsmarkedsuddannelser). V-AMU skal fungere parallelt med AMU og finansieres inden for det nuværende VEU-system.
Et V-AMU vil være et vigtigt bidrag til at skabe et langt bedre og bredere match mellem udbuddet af efteruddannelser og arbejdsmarkedets behov både i dag og i fremtiden. Det vil medvirke til at sikre tilstrækkelig velkvalificeret arbejdskraft både på den korte og den lange bane. Og det er helt centralt for, at de danske vidensintensive virksomheder kan bevare og styrke deres vækst og konkurrenceevne.