Arbejdsmiljø er et vigtigt og fælles ansvar
Af: Mariane Dissing, adm. dir. i Finanssektorens Arbejdsgiverforening
Der er ingen tvivl om, at trivsel på arbejdspladsen bliver et betydeligt konkurrenceparameter på fremtidens arbejdsmarked. Det gælder ikke mindst i de videntunge sektorer, som eksempelvis finanssektoren, hvor konkurrencen om den veluddannede arbejdskraft bliver hård i de kommende år.
Og et godt psykisk arbejdsmiljø er i både medarbejderes og arbejdsgiveres interesse, fordi det kan føre til lavere sygefravær, mindre arbejdsrelateret stress, højere motivation og større arbejdsglæde. Det er i øvrigt alle parametre, som kan påvirke den enkelte virksomheds bundlinje positivt. Og modsat påvirker en god bundlinje også arbejdsmiljøet, fordi positive tal er nødvendige for investeringer i arbejdsmiljøet.
Med andre ord er det gode arbejdsmiljø og den gode bundlinje hinandens forudsætninger et langt stykke hen ad vejen.
Desværre er der en stærk tendens til udelukkende at italesætte problemer og risikofaktorer, når vi taler om psykisk arbejdsmiljø. Naturligvis skal eventuelle arbejdsrelaterede problemer frem i lyset. Det er i alles interesse. Men det er alt for unuanceret, kontraproduktivt og ikke særligt løsningsorienteret udelukkende at fokusere på de faktorer, der skaber et dårligt arbejdsmiljø. Det giver en slagside og tegner et billede af arbejdsmiljøet, som ikke stemmer overens med virkeligheden.
Pointen er, at vi på det danske arbejdsmarked skal blive væsentligt bedre til også at fokusere på faktorer, der skaber et godt psykisk arbejdsmiljø, dvs. de positive faktorer. Ligesom vi skal fokusere mere på, hvad den enkelte medarbejder kan gøre for at styrke det psykiske arbejdsmiljø. Arbejdsgiverne har et særligt ansvar for arbejdsmiljøet. Ingen tvivl om det. Men det gode og sunde arbejdsmiljø er ikke udelukkende arbejdsgivernes ansvar. Det er også den enkelte medarbejders ansvar.
Det er vigtigt at huske på, at vi grundlæggende er hinandens arbejdsmiljø. Langt hovedparten af de forhold, vi udsættes for på vores arbejdsplads, handler nemlig i høj grad om vores relationer til kolleger. Derfor er det psykiske arbejdsmiljø ikke bare en eller anden abstrakt størrelse, vi udsættes for, men i høj grad også noget helt konkret, som vi selv er en aktiv del af. Lidt populært sagt opleves trivsel individuelt, men skal udvikles i fællesskab. Det betyder, at det gode psykiske arbejdsmiljø hele tiden skal vedligeholdes, understøttes og udvikles. I den forbindelse er netop den enkelte medarbejder en utrolig vigtig medspiller.
Der hviler et særligt ansvar for arbejdsmiljøet på arbejdsgiverne, men et godt arbejdsmiljø sikres bedst i fællesskab. Og det kræver, at vi alle tager ansvar, og at vi begynder at italesætte muligheder og løsninger!