Af: Mads Borregaard, cheføkonom i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Virksomhedernes mangel på arbejdskraft er massiv, og meget tyder på, at dette ikke kun skyldes genåbningen af samfundet. Der er tale om en mere strukturel udfordring.
Dertil kommer, at det større fokus på grøn omstilling og øget digitalisering kræver, at arbejdsstyrkens kompetencer forbedres på alle niveauer.
Regeringen står således med en dobbelt udfordring, som skal løses, hvis vi skal opretholde et arbejdsmarked, hvor virksomhederne ikke siger nej til kunder pga. mangel på arbejdskraft eller kompetencer.
Og det haster.
Den store mangel på arbejdskraft har allerede medført stigende lønninger i mange sektorer. Lønpresset er bekymrende, og meget tyder på et yderligere pres i 2022.
I finanssektoren er vi også udfordret. I oktober var det syv ud af ti virksomheder, som meldte om rekrutteringsudfordringer, hvor rådgivere og specialister indenfor compliance og it var de faggrupper, hvor udfordringerne var størst.
Derfor håber vi også på, at regeringen vil have fokus på at øge arbejdsudbuddet for mange faggrupper. Kun på den måde får vi hele arbejdsmarkedet i balance.
Virkeligheden er jo, at jobfunktioner i mange virksomheder er afhængige af hinanden. Derfor vil høje lønstigninger til en bestemt faggruppe forringe virksomhedens samlede konkurrenceevne.
Mangel på kompetencer er – på lige fod med arbejdskraft – en begrænsende produktionsfaktor. Derfor skal vi både i offentligt og privat regi investere mere i kompetenceudvikling, så vores arbejdsstyrke bliver klar til fremtiden og kan udnytte gevinsterne ved grøn omstilling og digitalisering.
I finanssektoren er vi allerede godt på vej. Vi investerer tre gange mere i efter- og videreuddannelse end den øvrige del af den private sektor. Det gør vi, fordi vi ønsker, at vores medarbejdere skal være klar til fremtiden. Og det skaber gladere medarbejdere. Derfor håber vi også, at regeringen vil øge incitamenterne til investering i efter- og videreuddannelse, så vi får et bæredygtigt arbejdsmarked, hvor vi alle tager samfundsansvar for kompetenceudvikling.
Kilde: Børsen, 13. december 2021