Af: Nadeem Farooq, underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bebuder den 13. februar i Information et serviceeftersyn af den eksisterende beskæftigelsespolitik, som han vil gennemgå med en tættekam.
Det er, synes jeg, en rigtig god idé. Trods den rekordhøje beskæftigelse og lave ledighed er der behov for et grundlæggende opgør med den aktive arbejdsmarkedspolitik.
Sandheden er, at vi i Danmark bruger rigtig mange ressourcer på vores arbejdsmarkedspolitik. Faktisk bruger vi mere end 13 milliarder kroner årligt på opgaven. Det svarer til cirka 1,2 procent af vores BNP.
Dermed bruger vi mere end tre gange så mange penge som gennemsnittet for OECD-landene.
Det oplagte spørgsmål er derfor, om vi så klarer os tre gange så godt som OECD-gennemsnittet? Det er der ikke noget, der tyder på.
Faktisk er der flere indikationer på, at vores arbejdsmarkedspolitik ikke skaber tilstrækkelig værdi for den enkelte ledige eller for samfundet.
Et eksempel er beskæftigelsesfrekvensen for ikkeindfødte personer i Danmark. I 2018, hvor de seneste tal stammer fra, ligger vi kun på en 24.-plads blandt OECD-landene. Det er på niveau med Holland, der anvender 85 procent færre midler på opgaven.
Der er først og fremmest brug for, at vi bliver bedre til at forebygge ledighed. Forebyggelse af ledighed handler om at sikre, at arbejdsstyrken løbende får opdateret deres kompetencer, så de matcher udfordringerne fra et omskifteligt arbejdsmarked, hvor blandt andet ny teknologi stiller nye, komplekse krav.
McKinsey skønner eksempelvis, at cirka 40 procent af de nuværende jobfunktioner i Danmark har automatiseringspotentiale, hvilket ifølge den tidligere overvismand Michael Svarer kan føre til perioder med mere ledighed.
Hvis vi skal lave en fremtidssikret arbejdsmarkedspolitik, og det skal vi, er der med andre ord behov for et langt større fokus på forebyggelse gennem efter- og videreuddannelse til hele arbejdsstyrken. Fra ufaglærte til akademikere.
Det håber jeg, at beskæftigelsesministeren tager med i sine overvejelser, når han gennemgår beskæftigelsespolitikken med en tættekam.
Kilde: Information, 2. marts 2020