Af: Mariane Dissing, adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening ( FA)
I sidste uge indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft.
Det er dystre fremtidsudsigter for det danske arbejdsmarked, der ligger til grund for aftalen. Udviklingen peger nemlig i retning af, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i den nærmeste fremtid, og at vi derfor risikerer at gå glip af vækst, velstand og velfærd.
Derfor er trepartsaftalen helt nødvendig. Gennem en række tiltag skaber aftalen nemlig bedre muligheder for landets virksomheder for at skaffe tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i fremtiden.
Et af de helt banebrydende tiltag i aftalen er, at virksomheder indirekte forpligtes til at oprette flere relevante praktikpladser. Det vil sige praktikpladser inden for fag, hvor vi allerede nu kan se, at der i fremtiden bliver rekrutteringsudfordringer. Netop for de dele af arbejdsmarkedet er oprettelsen af flere praktikpladser sund fornuft.
Men det er langt fra hele arbejdsmarkedet, der kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden. Faktisk bevæger en del af arbejdsmarkedet sig væk fra faglært arbejdskraft og rekrutterer i stedet medarbejdere med videregående uddannelser.
Den del af arbejdsmarkedet kaldes det vidensintensive arbejdsmarked. Et eksempel herpå er finanssektoren, hvor øget brug af teknologi, en stigende kompleksitet i lovgivningen og højere krav fra kunderne har presset uddannelsesniveauet op. Her er udfordringen ikke et spørgsmål om mangel på faglært arbejdskraft. Hverken nu eller i fremtiden.
Udfordringen er i stedet et spørgsmål om at sikre nok medarbejdere med et videregående uddannelsesniveau. En udfordring, som ikke løses af flere praktikpladser, men af eksempelvis bedre muligheder for at rekruttere højtkvalificerede udlændinge med relevante uddannelser og af et bedre match mellem indholdet på landets uddannelser og arbejdsmarkedets behov, end tilfældet er i dag.
Desværre er der en tendens til, at det vidensintensive arbejdsmarked bliver overset i den offentlige debat.
Det er et problem, fordi den store udfordring med mangel på kvalificeret arbejdskraft, som tegner sig tydeligere og tydeligere i horisonten, derfor ikke bliver løst politisk. I dag er de politiske initiativer på området mere et udtryk for spredt fægtning end for en egentlig politisk plan.
Det er rigtigt positivt, at vi har indgået en trepartsaftale, der styrker det faglærte arbejdsmarked. Nu er det tid til politiske initiativer, der styrker det vidensintensive arbejdsmarked. Ellers vil det koste Danmark vækst, velstand og velfærd.