Af: Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Flere og flere uddannelsessøgende vælger en uddannelsesretning inden for it-området. Faktisk er it-uddannelserne populære som aldrig før. Set i lyset af en truende fremtidig mangel på it-specialister på arbejdsmarkedet er det en rigtig glædelig udvikling.
Desværre er den massive interesse ikke nok til at imødekomme virksomhedernes fremtidige behov for it-specialister. Eksempelvis viste en redegørelse fra Erhvervsstyrelsen sidste år, at Danmark i 2030 vil mangle omkring 19.000 it-specialister. Og allerede i dag oplever vi i finanssektoren rekrutteringsproblemer på it-området. Både fra de store banker, realkreditinstitutterne og området for pension og forsikring lyder det, at it-ansatte udgør en særlig udfordring i forbindelse med rekruttering og fastholdelse.
Det er en udvikling, som virksomhederne selvsagt tager meget alvorligt, men som også bør vække bekymring på Christiansborgs gange. Hvis landets virksomheder ikke kan rekruttere den nødvendige arbejdskraft, kan det nemlig betyde, at de er nødsaget til at flytte dele af deres forretning til udlandet.
Derfor er det nødvendigt med politisk handling. Konkret skal danske virksomheders adgang til relevant og højtspecialiseret udenlandsk arbejdskraft lettes, og uddannelsessystemet indrettes, så det i højere grad er i sync med det aftagende arbejdsmarkeds behov. Der skal eksempelvis oprettes flere studiepladser på relevante uddannelser.
Pointen er, at hvis Christiansborg ikke udviser rettidig omhu og styrker virksomhedernes adgang til relevant og højt kvalificeret arbejdskraft, er der stor risiko for, at Danmark vil tabe arbejdspladser og velstand i fremtiden.