Af: Nadeem Farooq, underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Statsministeren har netop erklæret arbejdskraft som den nye valuta. Men det kræver, at vi investerer i den valuta og styrker dens værdi på arbejdsmarkedet. Det kræver investeringer i kompetencer for alle på arbejdsmarkedet.
Vi taler rigtigt meget om at opføre vindmøller og ladestandere, og det fylder naturligt nok meget i debatten om den grønne omstilling. Og derfor er det også positivt, at regeringen nu vil investere mere i erhvervsuddannelser og efteruddannelse.
Men det er også vigtigt, at indsatsen mod kompetencemangel ikke kun handler om mangel på elektrikere og smede. Medier og politikere overser alt for ofte den vidensintensive sektor. Faktum er, at vi har brug for både kloge hænder og dygtige hoveder. Vi har brug for faglærte til at bygge vindmøller, ingeniører til at udvikle nye grønne og digitale løsninger og finansfolk til at sikre de nødvendige investeringer. Vi kommer aldrig i mål med omstillingen, hvis ikke hele arbejdsmarkedet trækker i den grønne retning.
Derfor skal vi investere i hele arbejdsmarkedet. Det offentlige efter- og videreuddannelsessystem skal i langt højere grad målrettes kurser og uddannelser, der styrker de kompetencer, som den grønne omstilling kræver. Det skal være nemt og enkelt at få tanket nye kompetencer for såvel ansatte som virksomheder.
I finanssektoren er vi allerede i fuld gang. I skrivende stund har over 36.000 ansatte i finanssektoren fået nye kompetencer i bæredygtighed - på tværs af finansvirksomheder i hele landet. Men det stopper ikke her. Vi har brug for, at hele vores efter- og videreuddannelsessystem også kommer op i gear.
Al erfaring viser, at vi kan, hvis vi vil. Vi har et stærkt samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter og skiftende regeringer, der gang på gang har vist sin værdi, når væsentlige samfundsudfordringer skulle løses.
I det lys er det positivt, at regeringen har bebudet, at den agter at nedsætte en permanent trepartsinstitution med arbejdsmarkedets parter. Det er nemlig oplagt, at institutionen også kigger på en gennemgribende modernisering af vores offentlige efter- og videreuddannelsessystem. Så vi kan få skabt et fleksibelt, digitalt og enkelt efteruddannelsessystem, der understøtter livslang læring og den grønne omstilling.
Indlægget har været bragt i flere regionalaviser i perioden 26.-30. august 2023.