Af: Nadeem Farooq, konstitueret adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Digitale landvindinger og ny teknologi har i den grad sat sit præg på det finansielle arbejdsmarked de seneste år.
Udviklingen har overflødiggjort arbejdsopgaver og samtidig skabt nye funktioner, som vi ikke kendte for bare få år siden.
Bundlinjen er, at den digitale udvikling har ændret og løftet kompetencekravene til finans- og forsikringsansatte. Eksempelvis er andelen af ansatte med en erhvervsuddannelse tæt på halveret siden årtusindeskiftet. Modsat er andelen af medarbejdere med en videregående uddannelse tredoblet.
Det er et faktum, at mindre end hver tredje medarbejder i finanssektoren i dag har en erhvervsuddannelse som højeste uddannelse, mens mere end hver anden har en videregående uddannelse på CV’et.
For mig er der ingen tvivl om, at den udvikling fortsætter.
Og der er heller ingen tvivl i mit sind om, at den mangel på kvalificeret arbejdskraft, som tydeligere og tydeligere toner frem i horisonten, ikke er et fatamorgana, men derimod en reel udfordring, som vi skal imødegå.
Det gælder ikke mindst, når det kommer til manglen på medarbejdere med teknologiske kompetencer. Dem er der allerede nu rift om på det danske arbejdsmarked. Derfor er det afgørende, at vi i Danmark tager en række initiativer for at imødegå manglen.
Tiltræk og fasthold udenlandske specialister
På den korte bane er det nødvendigt, at Folketinget beslutter sig for at fjerne de mange barrierer, der i dag sætter et utal af propper i fødekæden af udenlandske specialister, der gerne vil arbejde i Danmark.
Konkret bør den omstridte beløbsgrænse sænkes for særligt efterspurgt it-arbejdskraft, og generelt bør der luges ud i det tunge administrative bøvl, som processen for opholds- og arbejdstilladelser er svøbt ind i.
Samtidig skal vi i Danmark blive bedre til at fastholde udenlandske it-studerende efter endt uddannelse. Først og fremmest skal uddannelsesinstitutionerne indføre en systematisk oplysningsindsats for de udenlandske studerende om mulighederne for at bo og arbejde i Danmark.
Fra politisk side bør jobsøgningsperioden efter endt uddannelse for dimittender fra lande uden for EU forlænges til minimum 12 måneder. I dag er den på seks måneder. Og som en ekstra gulerod bør it-studerende fra lande uden for EU kunne få kompensation for egenbetaling på uddannelsen, hvis de arbejder i Danmark efter endt uddannelse.
Invester i digital efter- og videreuddannelse
Udenlandske specialister kan ikke løse den fremtidige mangel alene. Slet ikke. Dertil er manglen for stor.
Det er også nødvendigt at øge de offentlige investeringer i efter- og videreuddannelse på videregående niveau. Selvom Danmark har øget investeringerne i uddannelse med 20 milliarder kroner de seneste 25 år, så er det kun en meget lille del af denne stigning, som er tilfaldet personer over 35 år.
Det skal vi lave om på.
En model kunne for eksempel være at øge taxametertilskuddet til efter- og videreuddannelse. Samtidig bør uddannelsesinstitutionerne i endnu højere grad end i dag indgå i dialog med erhvervslivet om, hvordan den digitale efter- og videreuddannelse målrettes arbejdsmarkedets behov. Og der bør skrues væsentligt op for de digitale kurser, så uddannelserne passer ind i virksomhedernes og medarbejdernes hverdag.
Bred indsats
Helt generelt er det afgørende, at alle studerendes digitale kompetencer styrkes, uanset uddannelsesniveau og retning. Og indsatsen skal starte allerede med eleverne i folkeskolen.
Virkeligheden er, at vi udover behovet for it-specialister også har et markant behov for såkaldte digitale integratorer, altså medarbejdere, der har forståelse for digitale muligheder i løsningen af forretningsmæssige udfordringer.
Det er et behov, der kun bliver større i fremtiden.