Af: Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Uddannelse er menneskehedens løftestang, lyder et gammelt citat fra 1800-tallet af den amerikanske forfatter Robert Green Ingersoll. I det 21. århundredes Danmark kunne man passende tilføje velstand og vedfærd til citatet.
Kompetenceudvikling, livslang læring og ikke mindst uddannelse er nemlig en investering i både mennesker, nationens velstand og vores alles velfærd. Kloge hoveder og dygtige hænder er ganske enkelt en forudsætning for, at vi som samfund fortsat kan gøre generation efter generation klogere, rigere og sundere end den forrige.
Uddannelse handler derfor ikke blot om at klæde dagens generationer på til tidens omskiftelige arbejdsmarked. Det handler i den grad også om at sikre udviklingen for morgendagens generationer.
Nu risikerer vi i bedste fald en lille nedbremsning i udviklingen, i værste fald en hård opbremsning.
Et flertal i Folketinget med regeringen i spidsen indgik nemlig i juni en aftale, der giver landets uddannelsesinstitutioner et helt urimeligt valg: Enten rykker I 5-10 procent af uddannelsespladserne ud af de store byer, eller også nedlægger I pladserne frem mod 2030.
Aftalen har allerede nu fået respekterede og hæderkronede uddannelsesinstitutioner som bl.a. Københavns Universitet og CBS til at melde ud, at de nedlægger uddannelsespladser.
Jeg forstår til fulde institutionernes valg. De er tvunget til det af den politiske aftale. Men det er en katastrofe.
Vi står overfor en grøn omstilling af et kolossalt omfang, en digital omstilling med høj hastighed og en massiv mangel på både kloge hoveder og dygtige hænder. Og i den situation skal vi ikke udtørre de kilder, som fremtidens kloge hoveder udspringer af. Det giver absolut ingen mening.
Alene i finanssektoren ved vi fra en prognose, at vi allerede i 2025 kommer til at mangle op mod 8.000 medarbejdere med videregående uddannelser på CV’et, heraf 4.000 med lange videregående uddannelser. Andre brancher står overfor lignende udfordringer.
Derfor risikerer aftalen at medføre meget store problemer for store dele af erhvervslivet. I sidste ende rammer det dansk velstand og velfærd. Og derfor bør et flertal i Folketinget omgøre beslutningen, inden tømmermændene for alvor melder sig.
Kilde: Finans.dk, 8. december 2021, JyllandsPosten, 9. december 2021