Af: Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
I et debatindlæg i Børsen den 2. februar tilkendegav forbundsformændene fra Dansk Metal, HK, 3F og FOA, at de ønsker, at der skal skabes bedre rammer for løbende efter-og videreuddannelse gennem hele arbejdslivet og for hele arbejdsstyrken.
Det er nye toner fra fagbevægelsen, men et centralt budskab, idet forudsætningen for et stærkt velfærdssamfund er, at vi også fremover kan konkurrere på viden, innovation og gode idéer.
Det kræver, at der også fra regeringens side bliver sat større fokus på, hvordan det offentlige efter-og videreuddannelsessystem understøtter kompetenceudvikling af hele arbejdsstyrken.
Det er vigtigt, at den offentlige efter-og videreuddannelsesstrategi har fokus på opkvalificering af ufaglærte og faglærte, men den strategi må ikke stå alene. Strategien bør også understøtte, at Danmark fremover skal leve af vores viden og innovation, der i høj grad skabes af folk med en videregående uddannelse.
Om få år - i 2025 - vil 43 pct. af arbejdsstyrken ifølge Dream have en videregående uddannelse. Denne gruppe har - på lige fod med ufaglærte og faglærte - behov for kompetenceudvikling, så de kan omsætte alle de muligheder, som f. eks. digitalisering og automatisering skaber til vækst og velstand til gavn for Danmark og velfærdssamfundet.
Samtidig viser undersøgelser, at afkastet af kompetenceudvikling for personer med en videregående uddannelse på mange områder mindst er lige så stort som for ufaglærte og faglærte.
Jeg håber derfor, at Dansk Metal, HK, 3F og FOA vil tage deres budskaber om kompetenceudvikling af hele arbejdsstyrken med til forhandlingsbordet, når vi i 2021 skal forhandle en ny trepartsaftale om VEU og give deres synspunkter til kende overfor Kommission for 2. generationsreformer.
På den måde kan arbejdsmarkedspartnere stå sammen om, at vi får skabt de bedst mulige rammer for, at danske lønmodtagere og erhvervsliv i samarbejde får skabt vækst og velstand i fremtiden.
Kilde: Børsen, 8. februar 2021