Af: Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Udfordringerne med at sikre tilstrækkelig og velkvalificeret arbejdskraft i fremtiden fylder meget i den politiske debat i øjeblikket. Det er både forståeligt, relevant og nødvendigt, fordi det er en udfordring, som på sigt har stor betydning for vores samfund.
Desværre er der en tendens til at reducere løsningen til et spørgsmål om antal praktikpladser.
Men flere praktikpladser er langtfra opskriften på at tackle fremtidens udfordringer, når vi taler om den del af det danske arbejdsmarked, der er vidensintensivt.
Det kender vi alt til på det finansielle arbejdsmarked, der på grund af især den teknologiske udvikling og komplekse regulering bliver mere og mere vidensintensivt.
Det er en udvikling, som betyder, at nogle opgaver forsvinder, mens andre opstår. De opgaver, der forsvinder, er typisk opgaver, som faglærte udfører, mens de nye opgaver typisk kræver et videregående uddannelsesniveau.
Konkret betyder det, at sektorens behov for faglært arbejdskraft er faldende, mens behovet for vidensintensive medarbejdere er stigende. Med andre ord er udfordringen med tilstrækkelig og velkvalificeret arbejdskraft i finanssektoren ikke et spørgsmål om mangel på faglærte, men derimod et spørgsmål om mangel på medarbejdere med relevante videregående uddannelser.
Et nyt arbejdsmarked kræver nytænkning
Finanssektoren er meget bevidst om det fremtidige behov. Det betyder, at der de senere år er blevet længere mellem finanselevpladserne i sektoren, mens efterspørgslen efter finansøkonomer og finansbachelorer er steget betragteligt. Og det er en udvikling, som fortsætter.
Faktisk viser en undersøgelse, som vi gennemførte i foråret, at landets banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber og pensionsselskaber tilsammen forventer at ansætte 157 procent flere finansbachelorer og 32 procent flere finansøkonomer alene i år, end de gjorde i 2014.
Pointen er, at selv om stort set hele arbejdsmarkedet står over for udfordringen med at sikre tilstrækkelig og velkvalificeret arbejdskraft i fremtiden, er det vigtigt at holde sig for øje, at fremtidens arbejdsmarked er mere og andet end det traditionelle LO-arbejdsmarked. Og at løsningerne derfor skal være forskellige for forskellige dele af arbejdsmarkedet.
Ligningen har flere sider
For nogle dele af arbejdsmarkedet er udfordringen et spørgsmål om at sikre nok faglærte, og her er flere praktikpladser en oplagt løsning. For andre dele af arbejdsmarkedet er udfordringen et spørgsmål om at sikre nok medarbejdere med et videregående uddannelsesniveau. Og her skal løsningerne findes et helt andet sted.
Med andre ord: Hvis vi reducerer løsningen af arbejdsmarkedets fremtidige udfordringer til et spørgsmål om flere praktikpladser, så løser vi kun den ene side af ligningen.