Af: Mads Borregaard, cheføkonom i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Regeringen har et stærkt fokus på ledige, ufaglærte og faglærte i bestræbelserne på at øge arbejdsudbuddet og dermed mætte det store behov, landets virksomheder har for arbejdskraft.
Det er positivt, at regeringen tager rekrutteringsudfordringerne alvorligt. Ingen tvivl om det. Men med regeringens ensidige fokus er der desværre risiko for, at de nuværende ubalancer på den vidensintensive del af arbejdsmarked opretholdes.
Faktum er nemlig, at rekrutteringsudfordringerne ikke begrænser sig til det ufaglærte og faglærte arbejdsmarked. Dykker man lidt ned i tallene, er billedet noget mere nuanceret.
Fx viser den seneste rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), at den såkaldte forgæves rekrutteringsrate er omkring 30 pct. for faggrupper som fx it-arkitekter og it-ingeniører. Det er omtrent på samme niveau som bygge- og anlægsbranchen under ét.
Stor mangel på specialiserede it-kompetencer er et billede, vi kender fra finanssektoren, hvor fire ud af ti virksomheder i en måling fra juli 2021 angiver, at de har oplevet rekrutteringsudfordringer med specialiserede it-medarbejdere.
Det gør dem til den mest efterspurgte faggruppe i finanssektoren netop nu. Hvis de presserende rekrutteringsudfordringer skal løses - og det skal de - er det derfor afgørende, at regeringen vælger værktøjer, der bringer hele arbejdsmarkedet i balance.
Gensidigt afhængige
Virkeligheden er jo, at jobfunktioner i mange virksomheder er gensidigt afhængige af hinanden. Det betyder, at for høje lønstigninger til en faggruppe - der er mangel på - vil påvirke de øvrige medarbejdere, fordi virksomhedens konkurrenceevne forringes og dermed muligheden for at opretholde beskæftigelsen.
Derfor er det nødvendigt, at regeringen breder sit fokus ud og favner hele arbejdsmarkedet, således at ubalancerne på den vidensintensive del af arbejdsmarkedet ikke på sigt fører til, at virksomhedernes muligheder for at ansætte ufaglært og faglært arbejdskraft falder.
Kilde: Børsen, 7. september 2021