Af: Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Skiftende regeringer har de seneste to årtier været flittige med at gennemføre reformer for at øge arbejdsudbuddet, styrke de offentlige kasser og sikre en stærk dansk økonomi. Langt hovedparten af reformerne har været nødvendige for at sikre et højt velfærdsniveau i Danmark.
Løkke-regeringen har siden 2015 forsøgt at følge linjen. Dog uden den store succes. Og det er en skam, fordi der i dén grad stadig er brug for reformer på beskæftigelsesområdet. Ikke mindst hvis regeringens økonomiske plan om 60.000 nye arbejdspladser og et 80 milliarder kroner rigere Danmark skal indfries.
Derfor bør regeringen finde nye reformveje, der sikrer virksomhederne den arbejdskraft, de har brug for nu og i fremtiden.
Tiltræk højtuddannet arbejdskraft
Her er det helt oplagt at vende blikket mod mulighederne for tiltrækning af højtuddannet udenlandsk arbejdskraft. Den økonomiske sagkundskab er nemlig over en bred kam enige om, at Danmark har stor gavn af talenter og dygtige udlændinge.
I sin seneste rapport fra Det Økonomiske Råd ser vismændene nærmere på perspektiverne ved øget udenlandsk arbejdskraft fra tredjelande. Vismændene er ikke i tvivl. Erhvervsrettet indvandring fra tredjelande er samlet set en gevinst for dansk økonomi. Og gevinsten bliver større, jo højere lønnet og jo bedre uddannet de udenlandske arbejdstagere er.
Ikke nok med at højtuddannede udenlandske arbejdstagere sætter et positivt aftryk på de offentlige finanser, de kan også være en kilde til forøget innovation og vækst. Læg i øvrigt dertil, at virksomheder, der ansætter kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, har en produktivitetsudvikling, der i gennemsnit er højere end virksomheder uden denne type arbejdskraft.
Det korte af det lange er, at vi i den nærmeste fremtid vil opleve mangel på højt kvalificeret og specialiseret arbejdskraft i Danmark. Kampen om fremtidens vækst, jobs og udvikling handler ikke bare om at tiltrække virksomheder og investeringer. Kampen om talenter og dygtige hoveder bliver mindst lige så afgørende.
Derfor er det tid til, at regeringen kommer med de initiativer, den bebuder i sit regeringsgrundlag. Initiativer, der vil styrke danske virksomheders adgang til relevant højtuddannet udenlandsk arbejdskraft, som modsvarer arbejdsmarkedets behov.
Kilde: Altinget, 29 juni