Af: Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Coronasmitten stiger i samfundet, covid-19 er igen blevet klassificeret som samfundskritisk, og coronapasset er genopstået fra de slettede apps på mobiltelefonen.
Med blik på smittetallene – og ikke mindst deres bekymrende udvikling – er det sund fornuft at genoplive kravet om coronapas. Alternativet kan i yderste konsekvens være kurs mod endnu en nedlukning. Og det har ingen af os, eller i hvert fald højest forsvindende få, mod på. Konsekvenserne er ganske enkelt alt for store, både menneskeligt og økonomisk.
I virkeligheden bør vi bruge coronapasset langt mere offensivt, end reglerne lægger op til i dag. F.eks. bør landets arbejdspladser have et utvetydigt lovgivningsmæssigt mandat til at stille krav om gyldigt coronapas til medarbejdere, der møder fysisk op på arbejdspladsen. Det vil styrke arbejdspladsernes forebyggelsesindsats betydeligt.
I dag betyder den manglende mulighed, at nogle medarbejdere oplever nedsat trivsel på arbejdspladsen, fordi de er bekymret for smitte fra kolleger, der hverken er testede eller vaccinerede. Og uanset om bekymringen har grobund i virkeligheden eller ej, påvirker den trivslen negativt.
Men krav om coronapas på arbejdspladser kan ikke stå alene. Det er også nødvendigt, at de lovgivningsmæssige rammer for hjemmearbejde lempes.
De kommende måneder vil flere medarbejdere vælge at arbejde fra privaten. Set i et corona-perspektiv giver det rigtig god mening. Ungerne kan være hjemsendt grundet smitte i skolen, sportsklubben eller institutionen. Medarbejderen kan også selv være defineret som nærkontakt og derfor i isolation. Blot for at nævne nogle eksempler.
Pointen er, at vi erfaringsmæssigt ved, at fleksibelt hjemmearbejde er en af de mest virkningsfulde værktøjer mod smittespredning. Derfor skal lovgivningen selvsagt også understøtte de fleksible muligheder for hjemmearbejde.
Kilde: JyllandsPosten, 12. november 2021
INDLÆGGET ER SKREVET, INDEN REGERINGEN OG ARBEJDSMARKEDETS PARTER INDGIK EN TREPARTSAFTALE, DER GIVER ARBEJDSGIVERE MULIGHED FOR AT KRÆVE GYLDIGT CORONAPAS.