Af: Mariane Dissing, adm. dir. i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Mange af landets unge skal i de kommende måneder vælge deres uddannelsesretning. Set fra den enkelte unges synspunkt, og fra et samfundsøkonomisk perspektiv, giver en uddannelse kun mening, når den fører til relevant beskæftigelse.
Netop derfor er den fornemste opgave for landets uddannelsesinstitutioner at uddanne de unge mennesker, så de kan matche fremtidens behov på arbejdsmarkedet. Men i dag rammer alt for mange uddannelser, ikke mindst på universiteterne, langt forbi skiven.
Konsekvensen er, at vi som samfund taber rigtig mange skattekroner på at give unge mennesker lange og dyre uddannelser, som hverken de eller arbejdsmarkedet kan bruge. Det er samfundsøkonomisk absurd.
Konsekvensen er også, at unge uddannes direkte ud i ledighed eller til en plads på arbejdsmarkedet, hvor de ikke er i nærheden af at bruge de kompetencer og den viden, de har tilegnet sig på den ofte lange uddannelse. Det er menneskeligt katastrofalt.
Grundlæggende er den uholdbare situation naturligvis et politisk ansvar, som kalder på politisk handling. Men den enkelte uddannelsessøgende har også et ansvar for selv at træffe et fornuftigt og fremtidsorienteret valg. Husk på, at det er et valg, som kan have betydning for resten af livet.
Derfor er det vigtigt at tænke sig godt om og ikke blot sætte kryds ud for en uddannelse, der umiddelbart lyder fed eller eksotisk. Det sker i alt for stort omfang i dag. Tænk jer nu godt om!