Af: Mads Borregaard, cheføkonom i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Højere pensionsalder forudsætter bedre arbejdsmiljø.
Sådan lød det i Finans’ spalter i et debatindlæg forleden. Afsenderen var Ole Just, cheføkonom i HK. Det er en påstand, som både er korrekt og unuanceret.
Naturligvis forudsætter flere aktive år på arbejdsmarkedet, at arbejdsmiljøet er sundt og sikkert. Det siger sig selv.
Men det er alt for unuanceret blot at reducere danskernes evne til at nappe nogle ekstra år på arbejdsmarkedet til et spørgsmål om deres arbejdsmiljø.
Virkeligheden er jo, at vores sundhed og arbejdsevne ikke kun påvirkes af vilkårene på jobbet. Tværtimod. Vores sundhed, og dermed vores muligheder for at blive lidt længere på arbejdsmarkedet, påvirkes af en lang række faktorer. Nogle på arbejdspladsen, mange udenfor arbejdspladsen.
Derfor er det nødvendigt at løfte blikket lidt, når vi debatterer pensionsalder.
Tal fra OECD viser, at danskernes generelle sundhedstilstand ligger i bunden, når det kommer til middellevetid blandt de vesteuropæiske lande.
Pointen er, at livsstilsrelaterede risikofaktorer, f.eks. rygning, alkohol, fysisk inaktivitet og overvægt, hver for sig og i kombination med hinanden har en mærkbar negativ betydning for danskernes sundhed.
Hertil kommer, at danskernes lyst til at arbejde senere i livet naturligvis også påvirkes af, at man får lyst til at foretage sig andre ting end blot at arbejde. Passe børnebørnene, nyde sommerhuset, rejse lidt mere eller forbedre golf-handikappet.
Og netop derfor er spørgsmålet om pensionsalder også et spørgsmål om generel sundhed og fleksibilitet sidst i arbejdslivet, således at det ikke behøver at være et enten eller. Men kan være et både og.
Med andre ord er der behov for, at vores pensionssystem går i takt med ændringerne på arbejdsmarkedet, bl.a. ved at tilbyde fleksible og individuelle løsninger, der tilgodeser de behov, som opstår sidst i arbejdslivet.
Pensionskommissionen har i sine anbefalinger taget et lille skridt i den retning. Den kurs skal vi fortsætte og udbygge
Kilde: Finans.dk, 19. maj og Jyllands-Posten, 20. maj