DEA, HK og Dansk Byggeri foreslår, at den kommende regering nedsætter et udvalg, som skal se voksen- og efteruddannelsessystemet efter i sømmene, så vi får alle danskere med på uddannelsestoget og bruger de offentlige uddannelsesmidler mest effektivt.
VEU-systemet trænger til et sporskifte
FA er meget enig i forslaget. Men desværre synes forslaget at fortsætte på det traditionelle hovedspor, hvor der alene tænkes på et VEU-system til gode for ufaglærte og faglærte. Det kan næppe være gået ubemærket hen, at en stor, vigtig og stadigt voksende andel af den arbejdende danske befolkning har en videregående uddannelse. Men tankegangen bag VEU-systemet synes at være, at når disse medborgere allerede har en videregående uddannelse, så har de opnået deres del af kagen og kan ikke tilkomme yderligere offentlig støtte til uddannelse. I stedet overlader man det til arbejdsgiverne at finansiere videre- og efteruddannelsen af disse medarbejdere. Prioriteringen kan forstås ud fra et politisk ønske om øget lighed og inkludering. Men dermed overser man den strategiske betydning af vidensmedarbejderes løbende opkvalificering for konkurrenceevnen, væksten, beskæftigelsen og finansieringen af velfærdssamfundet på længere sigt.
Finanssektorens uddannelsesinvesteringer
Finanssektoren har i høj grad brug for løbende opkvalificering af sine medarbejdere. Samtidig er sektoren præget af et højt uddannelsesniveau i forhold til andre sektorer. Disse omstændigheder afspejles meget tydeligt i sektorens investeringer i videre- og efteruddannelse. I 2012 lå sektorens direkte uddannelsesomkostninger pr. præsteret time over tre gange højere end de øvrige sektorer i gennemsnit, jf. Danmarks Statistik. Finanssektoren gør det, fordi det er nødvendigt for at bevare eller styrke konkurrenceevnen. Ikke mindst de mange nye krav, som følger af digitalisering, regulering og stadigt mere veluddannede kunder, kræver, at medarbejderne hele tiden er toptunede til at give højt kvalificeret rådgivning. Det har den positive afledede effekt, at medarbejdere, som forlader finanssektoren, har rigtig gode muligheder for at komme videre på arbejdsmarkedet. Ledigheden for finansuddannede er da også kun halvt så stor som på det øvrige arbejdsmarked. De store uddannelsesinvesteringer i vidensmedarbejdere giver altså gevinst både for de pågældende medarbejdere, virksomhederne og samfundsøkonomien. Det burde i høj grad være i politikernes interesse også at støtte op om denne indsats.
FA mener
FA mener derfor, at et udvalg, som det foreslået af DEA, HK og Dansk Byggeri, også bør se på, hvordan virksomhedernes uddannelsesinvesteringer i medarbejdere med videregående uddannelser fremover kan bakkes op gennem VEU-systemet.