Står det til regeringen skal alle danske virksomheder fremover være med til at betale til udenlandske arbejdere, som kommer i klemme på det danske arbejdsmarkedet. Det fremgår af et lovforslag, som regeringen netop har sendt i høring. Forslaget går på at oprette en fond, som alle private og offentlige arbejdsgivere skal betale til, skriver Ugebrevet A4.
I Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) møder etableringen af fonden kritik. Det er ikke rimeligt, at ordentlige virksomheder i en branche skal betale for virksomheder, der ikke har styr på tingene i en helt anden branche, lyder det fra foreningens adm. dir., Mariane Dissing.
”Der er tale om unødvendig overimplementering. Beløbet er i sig selv ikke særlig stort, men dels kan det jo blive større, hvis der bliver brug for flere penge i fonden, og dels så er der det rent principielle i, at alle skal betale,” siger hun til Ugebrevet A4.
Mariane Dissing fremhæver, at finanssektoren stort set ikke bruger udstationeret arbejdskraft.
”Og hvis de måtte gøre det, har de efter min opfattelse styr på tingene,” fastslår hun overfor Ugebrevet A4 og understreger, at FA hellere ser et reelt kædeansvar i bygge- og anlægsbranchen eller en forsikringsordning.
Ifølge Ugebrevet A4 er det kun ansatte, der er dækket af en kollektiv overenskomst, som vil kunne trække på fonden. Fonden skal udover at udbetale tabt løn også inddrive penge fra virksomheder, der i Arbejdsretten bliver dømt for ikke at betale løn eller pension. Regningen for virksomheder bliver cirka ni kroner per medarbejder i det første år og derefter omtrent fem kroner per ansat om året, skriver Ugebrevet A4.
Læs hele historien i Ugebrevet A4
Læs FA’s debatindlæg ”Advarsel til Neergaard” i Altinget