Fællessalen på Christiansborg dannede torsdag rammen om konferencen ”Udfordringerne på fremtidens arbejdsmarked – hvordan tackler vi dem?”.
Og den mere end 80 år gamle sal var tætpakket. Flere end 100 deltagere fra den finansielle sektor, det politiske liv, universitetsverdenen og repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter havde fundet vej til konferencen, som var arrangeret af Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
Adm. dir. i FA, Mariane Dissing, indledte konferencen med en tale til forsamlingen.
”Som hovedorganisation i den finansielle sektor ligger udfordringerne på fremtidens arbejdsmarked, og ikke mindst løsningerne af dem, FA meget på sinde. Det gælder specielt de udfordringer, som landets videnstunge virksomheder står overfor,” sagde Mariane Dissing og fortsatte:
”Og vi ser en række udfordringer i fremtiden, dels i forhold til vores overenskomstsystem, dels i forhold til de offentlige rammer for uddannelse og dels i forhold til, hvordan vi sikrer, at regering og Folketing er opmærksomme på udfordringerne i forskellige sammenhænge.”
Minister: Det går stærkt i den finansielle sektor
Mariane Dissings indlæg blev efterfulgt af et indlæg af beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Ministeren kom blandt andet ind på den hastige udvikling, som digitaliseringen har medført i den finansielle sektor.
”Det går stærkt i den finansielle sektor. Jeg kan sidde et fjernt sted i verden og tegne en skadeforsikring i Danmark via min telefon. Gad vide om overenskomsterne i den finansielle sektor tager højde for det? Det er enorme kompetenceskift, der sker i den sektor,” sagde ministeren, der blandt meget andet også kom ind på sammenhængen mellem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet.
”Vi har et mismacth mellem de kompetencer, vi udruster de unge med i uddannelsessystemet, og de kompetencer som erhvervslivet efterspørger,” lød det.
Billedtekst: Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) taler på FAs konference. Foto FA
Risiko for mangel på arbejdskraft
Ministerens indlæg blev efterfulgt af et indlæg af professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning, Per Kongshøj Madsen om megatrends på fremtidens arbejdsmarked.
Professoren pegede blandt andet på udfordringerne ved en aldrende arbejdsstyrke og risikoen for manglende arbejdskraft.
”Vi skal uddanne arbejdsstyrken således, at vi har kompetencerne til fremtiden,” påpegede Per Kongshøj Madsen, der senere i sit oplæg understregede:
”Vi uddanner mange til det videnstunge område, men jeg er ikke sikker på, at vi uddanner dem til det rigtige.”
Dernæst gik professor ved CBS, Jesper Rangvid på talerstolen med et indlæg om udviklingen på det højtspecialiserede arbejdsmarked. Jesper Rangvid pegede blandt andet på, at efterspørgslen efter personer med kortere og længere videregående uddannelser vil stige i Danmark i de kommende år.
Repræsentanter fra de videnstunge sektorer
Efter professorerne havde været på talerstolen leverede Søren Boe Mortensen, CEO i Alm. Brand et oplæg, hvori han konkretiserede udfordringerne i den finansielle sektor.
”Udfordringen bliver at få tilstrækkeligt med medarbejdere, der har de kompetencer, som kan bringe sektoren videre,” sagde Søren Boe Mortensen og understregede, at de private uddannelser - modsat de offentlige - tilpasser sig sektorens behov.
”Det må være i samfundets interesse, at vi (den finansielle sektor, red) smidigt kan opkvalificere medarbejdere i det offentlige uddannelsessystem,” fremhævede Søren Boe Mortensen, der også opfordrede arbejdsmarkeds parter til at modernisere overenskomsterne.
Dagens sidste oplægsholder var Jesper Koefoed, CEO i EY. Jesper Koefoed fortalte om, hvordan EY arbejder med at fastholde medarbejderne. Særligt havde Jesper Koefoed i sit oplæg fokus på de yngre generationer, som i højere grad efterspørger fleksibilitet.
Billedtekst: Efter oplæggene interviewede journalist Martin Krasnik oplægsholderne om udfordringerne på fremtidens arbejdsmarked. Blandt emnerne var spørgsmålet om, hvorvidt nationale overenskomster er fleksible nok til at håndtere et arbejdsmarked, der i stigende grad bevæger sig væk fra det nationale og mod det globale. Foto FA