Erhvervsuddannelsesreformen fra 2014 får konsekvenser for finanssektoren de kommende år, fordi studenters praktiktid i virksomhederne skal reduceres med ét år gældende fra 2020.
Sådan lyder forudsigelsen fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) og fra Alm. Brand, der nu rejser en kritik af reformen. Det skriver FinansWatch tirsdag.
"Vi frygter, at vi ikke får studerende, der er modne og kvalificerede nok, hvis de (ministeriet, red.) korter uddannelsen ned til et år. Det er vores primære anke. I vores branche betyder det noget, at du har haft længere tid til at modnes," siger underdirektør i FA, Nadeem Farooq, til FinansWatch.
Hos Alm. Brand er HR-direktør, Henrik Gundorph, enig.
"Alderen er en meget stor del af det. På finansuddannelsen kommer eleverne enormt hurtigt ud og får et selvstændigt ansvar, og det er primært på kundebetjeningssiden. Der er man nødt til at have en vis modenhed, og bekymringen er, at vi vil få nogen, der er for grønne," siger han til FinansWatch.
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener ikke, at der er et problem. I en mail til FinansWatch skriver hun:
"Man skal huske på, at eleverne er under uddannelse, når de kommer i praktik i virksomheden. Eleverne bliver jo typisk mere modne, mens de gør uddannelsen færdig, men de er stadig elever under udvikling – ikke færdiguddannede medarbejdere."
Partierne bag reformen besluttede i 2014 at lave en overgangsordning, så virksomhederne frem mod 2020 fortsat kan optage studenter på en toårig finansuddannelse. Efter 2020 vil det være slut, med mindre partierne bliver enige om, at reformen har fejlet. Det bliver afgjort i 2019, hvor partierne mødes igen for at drøfte, om reformen har virket efter hensigten.