Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) er positiv overfor et nyt lovforslag, der skal styrke håndtering og forebyggelse af seksuel chikane på danske arbejdspladser.
”Ingen skal finde sig i grænseoverskridende adfærd på arbejdspladsen. Lovforslaget vil styrke en sund arbejdspladskultur, fordi forslaget har fokus på, at både arbejdsgivere og medarbejdere har pligter og ansvar,” siger Katja Brunbjerg Muff, underdirektør i FA.
Det centrale i lovforslaget er netop, at arbejdsgivere og medarbejdere har et fælles ansvar for at komme seksuel chikane til livs.
Arbejdsgiverne har ansvar for at stille et chikanefrit miljø til rådighed, mens medarbejderne har pligt til at gøre ledelsen opmærksom på eventuel seksuel chikane.
”Vi synes, at lovforslaget er fornuftigt balanceret mellem arbejdsgivernes ansvar på den ene side og medarbejdernes pligter på den anden,” siger Katja Brunbjerg Muff og uddyber:
”Selvom arbejdsmiljøet juridisk set altid er arbejdsgiverens ansvar, så skabes kulturen på arbejdspladsen jo i interaktion mellem medarbejderne og mellem medarbejdere og ledere. Derfor har den enkelte medarbejder en rolle i at skabe, styrke og vedligeholde en arbejdspladskultur, hvor seksuel chikane opfattes som uacceptabelt, og hvor det naturligvis er legitimt at sige fra, hvis grænsen overskrides. I den forbindelse er det vigtigt at forstå, at seksuel chikane kan tage mange former, fx verbalt, fysisk og digitalt.”
Bliver lovforslaget vedtaget i Folketinget, betyder det også, at loftet for godtgørelse hæves fra de nuværende 33.000 kroner til 45.000 kroner. Og at domstolene skal tage sagens karakter, hændelsesforløb og arbejdsgiverens forebyggelsestiltag m.m. med i vurderingen, når godtgørelsen skal fastlægges.
Lovforslaget er en udmøntning af en trepartsaftale, som regeringen indgik med arbejdsmarkedets parter, herunder FA, i marts. Efter planen skal loven træde i kraft 1. januar 2023, hvis forslaget vedtages i Folketinget.