- Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) indgik i 2005 aftaler med både Finansforbundet og Forsikringsforbundet om indslusningsløn. Aftalerne skulle skabe grundlag for et integrationsprojekt, der skulle rekruttere flere indvandrere til finanssektoren.
- Fra 1. januar 2005 til 1. januar 2006 steg antallet af indvandrere fra ikke-vestlige lande i beskæftigelse i den finansielle sektor fra 648 til 782. Det er en stigning på 21 procent. På det samlede arbejdsmarked var stigningen i samme periode på 8 procent. Tallene stammer fra Danmarks Statistik.
- Fra 1. januar 2006 til 1. januar 2008 steg antallet af indvandrere fra ikke-vestlige lande i beskæftigelse i den finansielle sektor fra 782 til 1239. Det er en stigning på 58 procent. I samme periode var stigningen på det samlede arbejdsmarked på 20 procent. Tallene stammer fra Danmarks Statistik.
- Aftalerne om indslusningsløn er i dag en del af FA’s overenskomster med henholdsvis Finansforbundet og Forsikringsforbundet.
- Aftalerne om indslusningsløn omfatter udelukkende personer, der ikke har gennemført et uddannelsesforløb i Danmark bestående af grundskole, ungdomsuddannelse eller erhvervsuddannelse.
- Den faglige repræsentant skal godkende hver enkelt ansættelsesaftale om indslusningsløn.
- Aftaler om indslusningsløn kan aftales tidsbegrænset for en periode på seks til tolv måneder. Herefter skal virksomheden, medarbejderen og den faglige repræsentant vurdere om medarbejderen kan overgå til ansættelse på normale overenskomstmæssige vilkår. Hvis der er behov for det, kan aftalen om indslusningsløn forlænges – dog kan aftalen højest løbe i sammenlagt 18 måneder.
- I lyset af den nuværende flygtninge- og migrantsituation mødes FA med både Finansforbundet og Forsikringsforbundet for at drøfte anvendelsen af aftalerne om indslusningsløn.
-
Aftalen indeholder ikke en generel uddannelsesforpligtigelse. Eventuelt uddannelsesbehov skal vurderes konkret, og der er i aftalen rum for, at der lokalt kan aftales deltagelse i uddannelse under ansættelsen, herunder fx en fordeling mellem arbejdstid og uddannelse. Uddannelse uden for arbejdstiden kan også være en mulighed.
Læs også: