I undersøgelsen giver 42 procent udtryk for, at det i høj grad passer, at de trives på deres arbejdsplads, hvilket er en større andel end de senere år. I 2015 gav 37 procent udtryk for det samme, og i 2014 var tallet 35 procent. Det skriver Finansforbundet.dk.
Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), mener, at der er flere årsager til udviklingen.
”Generelt gør virksomhederne i finanssektoren meget for at sikre trivslen, og den indsats er blevet yderligere skærpet de senere år i takt med, at konkurrencen om den veluddannede arbejdskraft er blevet hårdere,” siger Mariane Dissing og fremhæver, at FA har et godt samarbejde med både Finansforbundet og Forsikringsforbundet om netop psykisk arbejdsmiljø.
”Hvor der tidligere har været en tendens til udelukkende at tale om problemer, så er vi blevet bedre til at fokusere på de faktorer, der skaber et godt psykisk arbejdsmiljø. Og det er vigtigt. Faktum er nemlig, at det er nødvendigt, at både arbejdsgivere og medarbejdere tager ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø. Også selv om arbejdsgiverne har et særligt ansvar i den forbindelse,” understreger Mariane Dissing, der også peger på, at den store usikkerhed, som finanskrisen medførte, er overstået:
”Det skaber selvsagt mere tryghed i ansættelsen hos den enkelte, hvilket naturligvis også kan spille en rolle.”
I alt har 2.560 af Finansforbundets medlemmer deltaget i undersøgelsen.