I landets banker, forsikringsselskaber og realkreditinstitutter tør de godt diskutere løn og integration. En mere end ti år gammel aftale mellem Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) og Finansforbundet og Forsikringsforbundet giver sektoren mulighed for at ansætte udlændinge til en lavere løn og på mere fleksible vilkår i en periode på i alt op til 18 måneder.
Nu skal ordningen pudses af og relanceres, så den kan bruges til at hjælpe de flygtninge, der i dag kommer til Danmark, ind på arbejdsmarkedet. Det mener Mariane Dissing, der er adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.
”Jeg kan ikke sige, at det virker perfekt, eller at det er den eneste løsning, når man skal integrere flygtninge. Men vi har gode erfaringer fra tidligere. Vi har i finanssektoren forhandlet os frem til en meget sober form for indslusningsløn, som passer ind i den danske model,” siger hun til Berlingske Business.
Ifølge ordningen skal udlændingene ansættes på funktionærvilkår, men typisk til en lavere startløn. Derudover er det centralt i ordningen, at aftalerne om ansættelse foregår lokalt ude i de enkelte virksomheder. Det giver mulighed for at tilpasse ansættelsesvilkårene til den enkeltes behov.
”Det gode ved vores model er, at den enkelte ansættelse godkendes af den lokale tillidsrepræsentant. På den måde undgår vi misbrug og urimelige vilkår,” understreger Mariane Dissing over for Berlingske Business.
Læs hele historien i Berlingske Business: I bankerne tør de godt diskutere løn og integration
Læs mere om ordningen: Fakta om indslusningsløn i Finanssektoren