Mandlige ansatte i landets banker, forsikringsselskaber og den øvrige finanssektor skifter kontorstolen ud med barnevognen i længere og længere tid, når familien beriges med en lille ny. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.
Ifølge tallene holdt de finansansatte mænd i gennemsnit 9,3 ugers orlov for børn født i 2015. Det er en stigning på 12 procent i forhold til 2010.
Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), kalder udviklingen for positiv.
Sådan er mulighederne for forældreorlov i finanssektoren
Mandlige medarbejdere, der er omfattet af overenskomsten mellem Finansforbundet og FA, har ret til 12 ugers forældreorlov med fuld løn og pension på linje med mødrenes. På Forsikringsforbundets område har mændene ret til 11 ugers forældreorlov med fuld løn og pension. Derudover har de mandlige ansatte i både finans- og forsikringsoverenskomsten ret til en udvidet fædreorlov på i alt fire uger, hvoraf de to er lovbestemte.
Kilde: Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
”På den lange bane er der intet modsætningsforhold mellem bundlinje og omfanget af mænds orlov. Kampen om den kvalificerede arbejdskraft vil blive skærpet i fremtiden, og vi tror på, at attraktive ansættelsesvilkår er et slagkraftigt argument i rekrutteringen. Derfor betragter vi ikke gode orlovsvilkår som en omkostning, men som en investering,” siger Mariane Dissing.
Fremtidsforsker: Virksomheder har ikke noget valg
Ifølge sociolog og fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning, Anne Dencker Bædkel, skyder virksomhederne sig selv i foden, hvis de ikke giver rum til eksempelvis fædreorlov.
”Virksomhederne har intet valg, hvis de vil tiltrække talenter. De yngre generationer vil have fleksibilitet og individualiserede muligheder. De ser ikke privatlivet og arbejdslivet som adskilt. Arbejdet vil fylde mere ind i privatlivet og omvendt i fremtiden,” lyder det fra Anne Dencker Bædkel, som fortsætter:
”Derfor bliver det mere legitimt for mænd at tage orlov. Tendensen er, at fædre får adgang til deres børns liv på en anden måde end tidligere. Men der er stadig mange strukturelle ting i samfundet, som fastholder kvinden som den primære. Eksempelvis kontakter børnehaver og skoler stadig mødrene som udgangspunkt og meget få børn bor primært hos deres far, hvis forældrene er skilt.”
FA og en række finansvirksomheder er med i regeringens nye kampagne, der skal fremme fædres brug af orlov. Læs mere om kampagnen på aktionfarsorlov.dk