Regeringens 2025-plan indeholder mange fornuftige visioner på uddannelsesområdet, lyder det fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA). Især målsætningen om et bedre match mellem uddannelsernes indhold og virksomhedernes efterspørgsel efter kompetencer møder opbakning i finanssektoren.
”I dag bruger vi som samfund rigtig mange skattekroner på at give tusindvis af unge mennesker lange uddannelser, som hverken de eller arbejdsmarkedet kan bruge. Men den fornemste opgave for landets uddannelsesinstitutioner er jo at udbyde uddannelser, der fører til relevant beskæftigelse,” siger Mariane Dissing, adm. direktør i FA og fortsætter:
”Netop derfor er det helt afgørende, at erhvervslivets behov tages i betragtning, når indholdet på blandt andet de videregående uddannelser skal fastlægges.”
Udvalg skal kigge på universitetsuddannelser
Af regeringens udspil fremgår det også, at der skal nedsættes et udvalg, som skal komme med anbefalinger til en forbedring af universitetsuddannelserne. Udvalget skal inddrage erhvervslivet i sit arbejde og blandt andet kigge på mulighederne for at oprette erhvervskandidatuddannelser.
”I FA har vi i lang tid advokeret for indførelsen af en erhvervskandidatuddannelse, hvor de studerende arbejder i en virksomhed, mens de er under uddannelse. Det vil gøre uddannelserne langt mere relevante og samtidig klæde de studerende bedre på til et liv på arbejdsmarkedet. Det er bestemt positivt, at regeringen nu vil kigge på mulighederne,” siger Mariane Dissing.
Fem pejlemærker for fremtidens uddannelsessystem
I alt opstiller regeringen i forbindelse med sin netop lancerede 2025-plan hele fem nye pejlemærker på uddannelsesområdet. Målene er blandt andet at øge andelen af nyuddannede, som ansættes i den private sektor og få flere studerende færdige på normeret tid.
”Der er mange fornuftige og fremtidsorienterede takter i 2025-planen på det uddannelsespolitiske område. Helt grundlæggende handler det om at styrke relevansen i uddannelserne og sikre et tilstrækkeligt arbejdsudbud på videregående niveau. Og det kan vi kun bakke op om,” påpeger Mariane Dissing.
Der afsættes 1 milliard kroner årligt fra 2019 til at øge kvaliteten på bl.a. de videregående uddannelser.
Læs mere om regeringens uddannelsespoltiske pejlemærker
Læs mere om regeringens 2025-plan