Internet of Things, big data, machine learning. Nye teknologier sætter i disse år sit præg på forsikrings- og pensionsbranchen. Fællesnævneren for teknologierne er, at de ændrer kompetencekravene til medarbejderne.
Netop morgendagens forsikrings- og pensionsbranche og branchens kompetencebehov var emnet for et arbejdsgiverseminar, som Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) var vært for onsdag, i Finanssektorens Hus i København.
Seminaret skulle forsøge at indkredse, hvordan fremtidens finansielle sektor vil se ud og hvilke kompetencer, virksomhederne vil efterspørge.
Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Fremforsk holdt et oplæg for de ca. 20 deltagere, hvor han fortalte om forskningens bud på fremtidens finansielle arbejdsmarked.
”Vi vil se, at de rutineprægede opgaver forsvinder. Det vil vi se på mange områder. Til gengæld bliver der brug for nørder, som er virkelige eksperter, dem der kan se, om systemerne gør det rigtigt. Derudover bliver der brug for relationskompetencer. Det at kunne forbinde sig med en kunde og være i kontakt med kunden, det bliver vigtigt,” sagde Jesper Bo Jensen blandt andet i sit oplæg.
Artiklen fortsætter efter billedet
Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen mener, at relationskompetencer bliver vigtige i fremtiden. Foto: FA
Svært at forudsige kompetencekrav 15 år frem
Mariane Dissing, adm. direktør i FA, peger på, at det er forbundet med en vis usikkerhed at forsøge at forudsige, hvilke kompetencer der bliver behov for på længere sigt.
Alligevel er der kompetencer, som relativt sikkert vil være i høj kurs i fremtiden, mener hun.
”Vi (FA, red.) beskæftiger vi os meget med både nutidens og fremtidens kompetencekrav i finanssektoren. Det gør vi, fordi vi politisk arbejder for at præge uddannelses- og efteruddannelsessystemet i en retning, så vores medlemsvirksomheder er sikret tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft både i dag og i morgen,” siger Mariane Dissing og fortsætter:
”Det er utroligt svært at sætte fingeren præcist på, hvilke kompetencer, der er nødvendige om 10 eller 15 år, fordi den teknologiske udvikling på mange måder er uforudsigelig. Der er dog ingen tvivl om, at viljen til at lære nyt og omstille sig hurtigt også fremover vil være afgørende kompetencer.”
Efter Jesper Bo Jensens oplæg fortalte Even Elias Austevoll, Chef for Produktdesign i PFA, om, hvordan PFA arbejder med agil udvikling.
Seminaret blev rundet af med en fælles debat om kompetencer, hvorefter der var mulighed for networking.