Det er velkendt, at økonomiske incitamenter virker. Det gælder også i uddannelsessystemet. Derfor indrettede Folketinget i sin tid taxatertilskuddet til de videregående uddannelser, så det gav uddannelsesinstitutionerne et naturligt incitament til at få så mange studerende som muligt igennem uddannelserne. Det har haft en tydelig effekt, og målet er i dag så rigeligt indfriet: Knap 30% af dimittenderne fra universiteterne har et år efter afsluttet eksamen stadig ikke fundet et job. Og det mønster har vi nu set i adskillige år.
Taxametersystemet skal have den rigtige retning
Det er derfor på høje tid, at taxametersystemet på de videregående uddannelser bliver reformeret, så det i stedet understøtter høj kvalitet og beskæftigelse. Dermed vil både kvantiteten og kvaliteten af dimittenderne fremover bedre matche efterspørgslen på arbejdsmarkedet. Og langt færre blive ramt af længerevarende dimittendledighed.
Regeringen sætter gang i en god proces
FA byder det særdeles velkomment, at regeringen nu sætter gang i et tværministerielt udvalgsarbejde, der skal udarbejde forslag til et nyt tilskudssystem til de videregående uddannelser med netop dette mål for øje. Det er også meget positivt, at regeringen lægger op til en åben og inddragende proces. Hele uddannelsessektoren og øvrige interessenter inviteres således til at komme med input. FA bidrager meget gerne til dette arbejde.
God udligning af ubegrundet taxameterforskel i gymnasiet
FA glæder sig også over, at et flertal i Folketinget nu har aftalt at gøre op med den ubegrundede taxameterforskel mellem stx og hhx. Taxameteret til hhx hæves, og taxameteret til stx sænkes. Det er en god løsning, som vil sikre, at hhx-studenter har lige så gode muligheder for at få kvalitet i undervisningen som stx-studenter.
FA har i årevis argumenteret for begge disse tiltag. At nyhederne om dem så kommer samtidig, er næsten for godt til at være sandt! Kalenderen sagde imidlertid 2. oktober og ikke 1. april. Så den er god nok!