Regeringen har i går indgået et opløftende forlig med Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om en reform af beskæftigelsesindsatsen for de forsikrede ledige. FA mener, at forliget indeholder mange skridt i den rigtige retning, men også at den forventede isolerede effekt af aftalen må siges at være meget begrænset.
Fokus på virksomhedernes behov
Det er særdeles positivt, at beskæftigelsessystemet i langt højere grad skal have fokus på virksomhedernes behov for arbejdskraft, og at virksomhedsservice og reel jobformidling skal være en kerneopgave i jobcentrene. Det kræver et kompetenceløft blandt medarbejderne, hvilket forliget også sætter ressourcer af til. Det kan ikke siges ofte nok: Det er virksomhederne, der skaber den vækst, vi alle sammen skal leve af og til det formål har de brug for den rette arbejdskraft.
Jobrettet uddannelse af ledige
Det er endvidere positivt, at der bliver strammet op på uddannelsesaktiviteterne, så de i højere grad får et jobrettet sigte bl.a. på basis af positivlister udviklet i samarbejdet med parterne og brancheforeninger. Samtidig er det dog betryggende, at effekten af de væsentligste uddannelsesaktiviteterne skal evalueres i løbet af 2016-19 med henblik på evt. justeringer. FA noterer sig med tilfredshed, at forliget sikrer, at også ledige med videregående uddannelser får adgang til tilbud i beskæftigelsessystemet.
Øgede incitamentsstrukturer
Positivt er det også, at både kommuner og a-kasser får flere frihedsgrader og skal fokusere på resultater i stedet for processer. Gennem refusionsomlægningen får kommunerne endvidere et øget økonomisk incitament til at få de ledige i arbejde hurtigst muligt. Her savner man dog, at a-kasserne får et tilsvarende øget økonomisk incitament
Stærkere organisering
Det er også glædeligt, at den nuværende organisatoriske struktur på beskæftigelsesområdet fastholdes, og at den ledige skal sikres en mere koordineret og sammenhængende kontakt med jobcentre og a-kasser. Det bør betyde en mere effektiv arbejdsdeling blandt aktørerne i beskæftigelsesindsatsen. Til det formål er det godt, at også jobcentrene kan give rådighedsafprøvende tilbud og sanktionere.
FA glæder sig over, at virksomhedskontakten skal koordineres på tværs af kommunerne, og at parterne bliver involveret i dette arbejde. Det er også glædeligt, at der skal etableres nationale kontaktpunkter for store og landsdækkende virksomheder. Det er dog vigtigt at have for øje, at videntunge virksomheder, som finanssektoren, kan have særlige behov.