Det er ikke et problem, at danske gymnasier har færre penge pr. elev end gennemsnittet i OECD, mener Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), der er hovedorganisation på det finansielle arbejdsmarkedet.
”Den reelle udfordring for gymnasierne er, at alt for mange elever bliver optaget. Konsekvenserne er blandt andet et for stort frafald, og at op mod hver tiende student aldrig bruger sin studentereksamen til at videreuddanne sig. Det er hverken godt for den enkelte, for gymnasieuddannelsen eller for samfundsøkonomien,” påpeger Mariane Dissing, der er adm. dir. i FA.
Udmeldingen kommer efter en analyse fra tænketanken Kraka, der i dag er offentliggjort i Dagbladet Politiken, viser, at danske gymnasier og erhvervsuddannelser har færre penge per elev end gennemsnittet i OECD. Ifølge analysen ligger Danmark på en 24. plads.
”Helt konkret bør der indføres et karakterkrav på 4 i dansk og matematik fra folkeskolen for at få adgang til gymnasiet. Det vil betyde, at knap 10% af folkeskoleeleverne bliver dirigeret væk fra gymnasiet og over i andre ungdomsuddannelser. Gevinsterne er et reduceret frafald og højere fagligt niveau i gymnasiet. Det vil også betyde, at arbejdsmarkedets behov for mere faglært arbejdskraft bedre kan imødekommes, end det er tilfældet i dag,” siger Mariane Dissing.
FA’s medlemsvirksomheder beskæftiger ca. 64.000 medarbejdere i landets banker, sparekasser, forsikringsselskaber, realkreditinstitutter og andre virksomheder i den finansielle sektor.