Høj trivsel på arbejdspladsen og gode muligheder for et fleksibelt arbejdsliv, fx via hjemmearbejde, er blevet stærke våben i kampen om arbejdskraften.
Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), blandt et repræsentativt udsnit af danskere i beskæftigelse.
I undersøgelsen peger hver tredje på, at høj fleksibilitet og trivsel er de vigtigste parametre for dem i forbindelse med jobskifte.
Dermed matcher fleksibilitet og trivsel de mere traditionelle årsager til jobskifte, fx højere løn og bedre medarbejdergoder.
Nicole Offendal, adm. direktør i FA, nikker genkendende til, at fleksibilitet og trivsel er i fokus i rekrutteringen.
”I finanssektoren oplever vi, at flere og flere virksomheder indfører fleksible arbejdsuger med gode muligheder for fx hjemmearbejde, bl.a. fordi fleksibelt hjemmearbejde er blevet et stærkt våben i kampen om arbejdskraften,” siger Nicole Offendal og fortsætter:
”Det samme gælder trivsel, som sektoren også har stort fokus på. Trivsel handler ikke kun om rekruttering, men også om fastholdelse. God trivsel skaber attraktive arbejdspladser, hvor medarbejderne bliver længere og performer bedre. Både medarbejdere, virksomheder, kunder og samfundet generelt vinder på trivsel.”
Undersøgelsen afslører også forskelle på, hvad kvinder og mænd anser som vigtigst ved et jobskifte. Fleksibilitet og trivsel er vigtigst for kvinderne, mens løn og medarbejdergoder tæller mest for mændene.
”Det kommer ikke bag på mig. Vi ved fra undersøgelser, at mange kvinder fortsat trækker det største læs i hjemmet, og at ligestillingen ikke er nået helt ind i hjemmene endnu. Øget fleksibilitet gør det lettere at få enderne til at mødes. Mit håb er, at udbredelsen af det fleksible arbejdsliv på sigt kan være en af de mange faktorer, der medvirker til, at vi får flere kvinder i ledelse,” siger Nicole Offendal.
Konkret er det 37 procent af kvinderne, der peger på fleksibilitet og trivsel som vigtigst, mens det samme gælder for 29 procent af mændene. Når det kommer til højere løn og bedre medarbejdergoder, er billedet omvendt. Her vægter 35 procent af mændene det højest, mens det samme gælder for 29 procent af kvinderne.
I alt har 1.026 nationalt repræsentative danskere i beskæftigelse deltaget i undersøgelsen