I en ny undersøgelse, som Voxmeter har gennemført for Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) blandt danskere i beskæftigelse, svarer 36 procent af danskerne, at muligheden for hjemmearbejde i høj eller meget høj grad er et centralt parameter for dem i deres nuværende job.
Den store interesse for hjemmearbejde vil slå igennem i virksomhedernes rekrutteringsindsats, forudser Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA):
”I finanssektoren oplever vi, at flere virksomheder er begyndt at kommunikere om mulighederne for en fleksibel arbejdsuge, hvor man nogle dage arbejder hjemmefra og andre dage er på kontoret. For mig er der ingen tvivl om, at vi fremover vil se, at flere og flere virksomheder fremhæver mulighederne for hjemmearbejdsdage i deres rekrutteringsindsats, fordi det afspejler et ønske hos en stor del af arbejdsstyrken.”
Jobopslag med hjemmearbejde
Ifølge World Economic Forum viser data fra LinkedIn, at hjemmearbejde fylder mere hos de jobsøgende og hos arbejdsgiverne. Hjemmearbejde indgik i juni mere end dobbelt så hyppigt i jobopslag som i primo februar. Undersøgelsen er gennemført i 26 lande. Danmark er ikke med i undersøgelsen.
Ifølge Mariane Dissing har corona-nedlukningerne, hvor mange har arbejdet hjemmefra, skabt en helt ny opfattelse af hjemmearbejde hos mange virksomheder og medarbejdere.
”Nedlukningerne i 2020 har fungeret som et stort eksperiment for hjemmearbejde, hvor både arbejdsgivere og medarbejdere er blevet klogere på fordele og ulemper. Der er for mig ingen tvivl om, at opfattelsen af hjemmearbejde er blevet mere positiv hos mange arbejdsgivere,” siger Mariane Dissing.
Udover de 36 procent, svarer 28 procent, at de i nogen grad anser muligheden for hjemmearbejde som et centralt parameter i deres job. Kun 23 procent svarer enten i mindre grad eller ingen betydning.
Fleksibilitet og fravær af pendling
Det er især en øget fleksibilitet i arbejdsdagen og fraværet af pendling, der gør hjemmearbejde attraktivt.
I undersøgelsen peger 35 procent på mulighederne for fleksibel tilrettelæggelse af arbejdsdagen, som den største gevinst ved hjemmearbejde, mens 33 procent peger på fraværet af pendling.
”Hjemmearbejde et par dage om ugen gør det lettere at få enderne mellem arbejds- og familieliv til at mødes. Det gælder nok især for børnefamilierne. Så det kommer ikke bag på mig, at den fleksibilitet, der er indbygget i hjemmearbejde, er attraktiv for mange,” siger Mariane Dissing og understreger, at øget hjemmearbejde også åbner op for større mobilitet på arbejdsmarkedet, fordi antallet af pendlerdage bliver færre.
Undersøgelsen er gennemført i november 2020, og 1.047 danskere i beskæftigelse har deltaget.
Skattefradrag til etablering af hjemmekontor
Hjemmearbejde vil blive betydeligt mere udbredt efter corona, end det var inden, mener Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), der foreslår, at medarbejdere, som jævnligt arbejder hjemme, skal have et skattefradrag for omkostningerne i forbindelse med etablingen af hjemmekontoret.
Konkret foreslår FA et personligt fradrag på op til 10.000 kroner årligt. Fradraget skal omfatte artikler, der har til formål at sikre en hensigtsmæssig kontorindretning, dvs. skrivebord, kontorstol og bordlampe. Derudover skal fradraget kun gives til medarbejdere, der i gennemsnit har minimum 40 hjemmearbejdsdage i løbet af et år.
I forslaget har FA bl.a. forudsat, at medarbejderne ikke skal købe nyt kontorinventar til privaten hvert år, men hvert tredje år. FA har også forudsat, at fx computer, skærme og telefoner ikke er omfattet af fradraget, men skal finansieres af arbejdsgiveren.
FA har beregnet, at fradraget vil betyde en årlige merudgift for statskassen på ca. 80 mio. kroner.