Med Kapitalkravsdirektiv 5 ønsker EU-Kommissionen, at regler for aflønning i små og mellemstore pengeinstitutter lempes i medlemslandene.
Konkret består lempelserne i, at små pengeinstitutter og medarbejdere med lave niveauer af variabel aflønning bliver undtaget fra de komplicerede regler om udskydelse af variabel løn og udbetaling i form af finansielle instrumenter.
Og det er en god idé, mener Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
”I dag bruger virksomhederne i finanssektoren mange ressourcer på leve op til den finansielle regulering. Især dele af aflønningsprincipperne er administrativt uforholdsmæssige tunge for små og mellemstore virksomheder. Derfor mener vi, at det giver god mening at undtage små pengeinstitutter og nogle medarbejdergrupper fra reglerne,” siger Jakob Arffmann, advokat i FA.
Men Finanstilsynet mener ikke, at de nuværende regler kan lempes. I sit udkast til bekendtgørelse om lønpolitikker, skriver tilsynet:
”På baggrund af de politiske aftaler på aflønningsområdet lægger udkastet til ændring af bekendtgørelsen op til ikke at implementere disse undtagelser.”
De politiske aftaler, som tilsynet henviser til, er, aftalen om forsvarlig aflønningspolitik i den finansielle sektor fra 2010 og aftalen om regulering af systemisk vigtige finansielle institutter (SIFI) samt krav til alle banker og realkreditinstitutter om mere og bedre kapital og højere likviditet fra 2013.
”Vi er ikke enige med tilsynet. Vi mener, det er muligt at implementere de undtagelser i dansk lovgivning, som EU-Kommissionen peger på, uden at gå på kompromis med intentionerne bag de to politiske aftaler,” siger Jakob Arffmann.
FA har onsdag afgivet høringssvar til Finanstilsynets udkast til bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i pengeinstitutter m.fl. Læs det her.