Af: Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
I denne uge er det Europæisk Arbejdsmiljøuge. Det er en uge, hvor virksomheder og organisationer i hele EU sætter fokus på arbejdsmiljø.
Netop arbejdsmiljø er et område, som virksomheder i finanssektoren har stort fokus på. Der er nemlig ingen tvivl om, at der er sammenhæng mellem arbejdsmiljø og bundlinje. Ligesom der heller ikke er tvivl om, at arbejdsmiljø bliver et særdeles tungtvejende konkurrenceparameter på fremtidens arbejdsmarked, hvor konkurrencen om den veluddannede og knappe arbejdskraft bliver hård. Med andre ord er et godt arbejdsmiljø både i medarbejderes og virksomheders interesse.
Og arbejdsmiljøet er godt i finanssektoren. Når vi eksempelvis vender blikket mod de officielle arbejdsskadestatistikker, står det klart, at finanssektoren er en af de brancher, hvor absolut færrest medarbejdere rammes af arbejdsulykker og erhvervssygdomme. Faktisk er vi tæt på at kunne sige, at ingen bliver syge af at gå på arbejde i sektoren. Tal fra Arbejdstilsynets virksomhedsbesøg bekræfter da også i høj grad, at der generelt er et godt arbejdsmiljø i finanssektoren.
Men på trods af fakta oplever vi desværre, at det næsten udelukkende er problemer, der bliver italesat, når vi taler om arbejdsmiljø i finanssektoren. Naturligvis skal eventuelle problemer frem i lyset. Ingen tvivl om det. Men det er ikke bare unuanceret kun at fokusere på problemer, det er decideret skadeligt for sektorens rekrutteringsmuligheder. Nu og i fremtiden.
Pointen er ikke, at vi skal tegne et skønmaleri af vilkårene i sektoren. Slet ikke. Pointen er, at vi skal fortælle virkeligheden, som den er. Og set med arbejdsmiljøbriller går det faktisk ret godt i finanssektoren.