Af: Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
I dag er der ca. dobbelt så stor sandsynlighed for at møde en medarbejder i finanssektoren med en videregående uddannelse på CV’et, end der er for at møde en erhvervsuddannet.
Kilden af arbejdskraft til finanssektoren flyder nemlig i stigende grad fra landets videregående uddannelser.
Siden årtusindeskiftet er andelen af finansansatte med en videregående uddannelse steget fra 20 til 56 procent.
I finanssektoren har vi nemlig brug for medarbejdere med korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.
Derfor er det kritisk, at flere uddannelsesinstitutioner barsler med nedlæggelse af uddannelsespladser. Det gælder fx KU, SDU og CBS.
Nedlæggelsen af uddannelsespladserne udspringer af en politisk aftale, der giver institutionerne valget mellem enten at rykke op mod 10 pct. af uddannelsespladserne ud af de store byer eller nedlægge pladserne frem mod 2030.
Det er rigtig fornuftigt, at politikerne med aftalen vil sikre uddannelsesmuligheder i hele landet. Det styrker lokale rekrutteringsmuligheder for virksomhederne. Det kan ingen være i mod.
Til gengæld er det tudetosset, hvis resultatet bliver, at uddannelsesinstitutionerne i stedet vælger at nedlægge uddannelsespladser, som erhvervslivet efterspørger. Det er ingen tjent med.
Allerede i dag melder 7 ud af 10 virksomheder i finanssektoren om rekrutteringsudfordringer. Og en prognose, som vi udarbejdede i foråret, viser, at finanssektoren i 2025 risikerer at mangle op mod 8.000 medarbejdere med videregående uddannelser, heraf ca. 4.000 med lange videregående uddannelser.
Nedlæggelse af uddannelsespladser hjælper ikke ligefrem på den situation. Tværtimod.
Især er besparelser indenfor it og samfundsvidenskab kritiske, fordi alle forudsigelser tyder på en stigende efterspørgsel i fremtiden.
Derfor er der behov for, at Folketinget tænker sig om en ekstra gang. Målet må være at sikre gode uddannelsesmuligheder i hele landet - uden at nedlægge uddannelsespladser, som erhvervslivet efterspørger.
Kilde: FinansWatch, 14. december 2021