Af: Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
Som led i den kommende finanslov vil regeringen ændre og forlænge forskerskatteordningen, lyder det fra de Konservative. Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal det ske ved at løfte ordningens skattesats fra 26 til 27 procent og forlænge ordningen fra de nuværende fem år til i stedet syv år.
Det er et tiltrængt forslag, der uden tvivl vil hjælpe danske virksomheder i den hårde globale konkurrence om de kloge og højtspecialiserede hoveder.
Tal fra Skatteministeriet viser da også, at erhvervslivet i høj grad anvender ordningen. I 2015 var der ca. 6.000 personer ansat på forskerskatteordningen i Danmark. Vi kender ikke det præcise antal i finanssektoren, men vi ved, at virksomheder i sektoren anvender ordningen til at rekruttere og fastholde udenlandsk uddannede specialister. Specialister, der ofte ansættes som nøglemedarbejdere.
En udvidelse af forskerskatteordningen på et par år kan imidlertid ikke stå alene, hvis vi i finanssektoren skal være sikret tilstrækkelig og velkvalificeret arbejdskraft i fremtiden. De rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer, som sektoren og andre vidensintensive sektorer i dag kan skimte i horisonten er skræmmende store.
Faktisk skaber manglen på specialister allerede nu bekymrede miner på HR-gangene rundt omkring i sektoren. Eksempelvis viste en undersøgelse, som vi gennemførte blandt vores medlemsvirksomheder i foråret, at fire ud af fem af de finansielle it-virksomheder oplever store rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer, når det kommer til it-medarbejdere indenfor systemudvikling og it-arkitektur.
Derfor er det er nødvendigt med flere tiltag. Eksempelvis bør en bred pensel svinges over uddannelsessystemet, så det flugter bedre med virksomhedernes behov. Også efter- og videreuddannelsesmulighederne skal tilrettelægges, så de afspejler virksomhedernes nutidige og fremtidige behov.
Det er ikke kun af hensyn til virksomhederne, at erhvervslivets rekrutteringsudfordringer bør tages alvorligt og underkastes en politisk prioritering. Det spirende opsving, dansk økonomi står over for, risikerer at ebbe ud langt hurtigere, hvis ikke virksomhederne har adgang til de rigtige medarbejdere.
Derfor bør en indsats for at løse den udfordring være højt prioriteret i regeringens kommende vækstinitiativer. Forbedringen af forskerskatteordningen er skridt i den rigtige retning.
Flere af dem, tak!
Kilde: FinansWatch, 19. august