Af: Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening
Historisk set er der langt mellem snapsene, når det kommer til politiske tiltag, der for alvor fornyer uddannelsespolitikken i Danmark. Imidlertid lader det til, at den borgerlige regering på nogle områder har sat ambitionerne for uddannelsessystemet højere end tidligere regeringer.
Seneste skud på stammen kom forleden, da uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) annoncerede, at regeringen vil foreslå indførelse af erhvervskandidatuddannelser. Og lad det være sagt med det samme: Erhvervskandidater er en fremragende idé.
I praksis vil det nemlig betyde, at landets virksomheder på den ene side får adgang til spritny viden, mens uddannelsessystemet på den anden side får adgang til virksomhedernes pulveriserende dagligdag. Erhvervskandidatstuderene vil ganske enkelt styrke koblingen mellem erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner.
Konkret går erhvervskandidatuddannelser ud på, at den studerende parallelt med studiet arbejder i en privat virksomhed. Det kan eksempelvis være en studerende på en af cand. merc. uddannelserne, der arbejder i et pengeinstitut eller i et forsikringsselskab ved af studiet. Den studerende, som modtager løn fra virksomheden, har to år mere til at færdiggøre sin kandidatuddannelse end studerende, der vælger et fuldtidsstudium.
Det er en vind-vind-vind situation. Den studerende kan i løbet af sin erhvervskandidatuddannelse tilegne sig kompetencer på arbejdspladsen, som ikke kan læres på skolebænken. Virksomhederne får dygtige og engagerede medarbejdere med nyeste viden. Og statskassen sparer en masse penge, da erhvervskandidatstuderende får løn fra virksomheden og derfor ikke SU fra staten.
Der er ingen tvivl om, at vi i finanssektoren vil stå klar med jobs til relevante erhvervskandidatstuderende!
Kilde: FinansWatch, 10. april 2017