Af: Nadeem Farooq, underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Der er travlt i Statsministeriet og på Marienborg i øjeblikket.
Efter uger med såkaldte politiske sonderinger har fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) taget hul på realitetsforhandlinger med en række partier. Målet er en bred regering hen over midten af dansk politik.
Om det lykkes eller ej, er svært at forudsige. Vandrørene på Slotsholmen beretter både om god fremdrift og om politiske uenigheder.
En ting er dog sikkert. Uanset hvilken bogstavkombination, der ender med at blive en ny regerings signatur, er der nok af opgaver at tage fat på. Og bunken bliver hverken mindre i omfang eller mindre presserende, jo længere regeringsdannelsen trækker ud. Tværtimod.
Mangel på arbejdskraft
Absolut centralt i et kommende regeringsgrundlag bør stå initiativer, der øger arbejdsudbuddet nu og på sigt. Faktum er, at vi i dag mangler arbejdskraft bredt på arbejdsmarkedet. Faktum er også, at vi ser ind i mangel på arbejdskraft på sigt.
Desværre reduceres den politiske samtale om arbejdsudbud ofte til et verbalt slagsmål i medierne, typisk om udenlandsk arbejdskraft og tilbagetrækningsalder.
Lad det være sagt med det samme. Naturligvis skal det være lettere for udenlandske specialister at tage en tørn på det danske arbejdsmarked, ligesom erfarne medarbejdere på den anden side af pensionsalderen selvsagt bør have bedre muligheder for at bidrage i et omfang, der passer dem. Og det uden alle mulige og umulige modregninger.
Alligevel er det nødvendigt, at en ny regering tænker i nye baner og ikke kun forfalder til de gamle velkendte løsninger.
Tænk i nye baner
Min pointe er, at en ny regering skal tænke bredere og mere langsigtet, end vi historisk har gjort i debatten om arbejdsudbud eller mangel på samme, fordi spørgsmålet i den grad også handler om kompetencer.
Derfor bør især uddannelsespolitik spille en langt større rolle i at sikre nok kvalificeret arbejdskraft på alle dele af arbejdsmarkedet.
Fx er det håbløst, at vi ikke øger optaget på uddannelser, hvor ledigheden er i bund. Det kunne være indenfor it, som de uddannelsessøgende søger i stor stil, og som virksomheder på tværs af sektorer skriger på. Samtidig skal undervisning i it bredt set integreres langt mere på de videregående uddannelser.
Lige så håbløst er det, at vi i Danmark investerer så lidt i det offentlige efter- og videreuddannelsessystem på videregående niveau, som det er tilfældet. I dag er opgaven reelt overladt til virksomhederne.
Alt i alt bør en kommende regering - bred, smal eller midt i mellem - løfte ambitionerne for at øge udbuddet af kvalificeret arbejdskraft nu og på sigt. Og det kræver nytænkning.