Af: Mariane Dissing, adm. direktør i FA
Det er ingen hemmelighed, at den teknologiske udvikling løber stærkt i disse år. Det gælder ikke bare i finanssektoren, hvor landets forsikringsvirksomheder, pensionsselskaber og penge- og realkreditinstitutter i den grad har skabt nye muligheder for kunderne, men i store dele af det private erhvervsliv og i den offentlige sektor.
Faktisk udvikles der nye teknologiske løsninger som aldrig før i Danmark. Den teknologiske idérigdom er stor, fremdriften kraftfuld, og der er al mulig grund til at rose de virksomheder og organisationer, som risikovilligt giver sig i kast med at innovere. Ofte er det en ret bekostelig affære, som i mange tilfælde ikke giver økonomisk gevinst.
Men innovationslysten og risikovilligheden går muligvis trange kår i møde. Nogle få røster, der hurtigt kan blive til flere, er nemlig så småt begyndt at slå på tromme for, at den værditilvækst, som robotter tilfører, skal beskattes. Ræsonnementet er tilsyneladende, at teknologi overtager jobfunktioner fra mennesker, og at en del af statens skattegrundlag derfor forsvinder. Men ræsonnementet er misvisende, fordi de jobs, der forsvinder som følge af digitaliseringen, opstår i andre sektorer. Sådan har det altid været med udviklingen på arbejdsmarkedet.
At indføre en robotskat vil i realiteten svare til, at vi havde indført en decideret boremaskineskat, da man i sin tid skiftede manuelle håndbor ud med batteridrevet boremaskiner. I det hele taget er robotskat en farlig og noget usædvanlig skråning at klatre op ad. Danmark deltager i øjeblikket i en hård global konkurrence om digital vækst og arbejdspladser. Og vi klarer os godt. Indtil videre. Sådan skal det også være i fremtiden, hvis vi som samfund skal høste gevinsterne af digitaliseringen.
Derfor svarer det til at skyde sig selv i begge fødder, hvis et flertal på Christiansborg på et tidspunkt vælger at indføre en decideret robotskat. Det vil nemlig dræne innovationskraften, mindske initiativet og trække investeringsvilligheden ned. Konsekvensen kan i sidste ende meget vel blive, at innovationen finder udenlandske græsgange, og at vi derfor går glip af vækst og arbejdspladser i Danmark.
Derfor nej tak til robotskat.