Af: Mariane Dissing, adm. direktør i FA
Søndag offentliggjorde Socialdemokraterne deres udspil til en ny vækstreform ”Vækst der virker”. Udspillet består af 11 initiativer, hvoraf hovedparten utvivlsomt vil medvirke til at løfte det økonomiske opsving. Isoleret set. Socialdemokraterne overser nemlig et vigtigt element i deres udspil. Kompetenceudvikling af vidensintensive medarbejdere.
Pointen er, at hvis vi skal have luft under det økonomiske opsving, så er det en grundlæggende forudsætning, at landets virksomheder har adgang til velkvalificeret arbejdskraft i et tilstrækkeligt omfang. Modsat risikerer vi, at fremdriften igen siver ud af dansk økonomi. Og det er ingen tjent med.
Desværre anviser Socialdemokratiet i sit udspil kun initiativer for opkvalificering af ufaglærte og faglærte. Dermed lægger partiet endnu engang den linje, at hvis man taget en videregående uddannelse, så har man trukket sit på uddannelseskontoen.
Men det er et farligt synspunkt, fordi udviklingen på arbejdsmarkedet løber stærkt. Derfor er det en fejlslutning at tro, at den videregående uddannelse, man har afsluttet som 25-årig, stadig er gangbar, når man rammer de 65 år.
Det er også et farligt synspunkt, fordi en del af arbejdsmarkedet bliver mere og mere vidensintensivt og dermed bevæger sig væk fra faglært arbejdskraft og i stedet rekrutterer medarbejdere med videregående uddannelser. Det gælder eksempelvis finanssektoren, hvor øget brug af teknologi, en stigende kompleksitet i lovgivningen og højere krav fra kunderne har presset kompetencekravene til medarbejderne op.
For de dele af arbejdsmarkedet, der oplever den udvikling, er udfordringen ikke et spørgsmål om mangel på faglært arbejdskraft. Hverken nu eller i fremtiden. Udfordringen er i stedet et spørgsmål om at sikre nok medarbejdere med et videregående uddannelsesniveau. Og ikke mindst at sikre, at de videreuddannede medarbejderes kompetencer løbende bliver opdateret med den nyeste viden på et vidensintensivt arbejdsmarked, hvor kompetencekravene er konstant stigende.
Desværre overser Socialdemokratiet fuldstændig den udfordring i deres ellers konstruktive udspil. Og det er et problem, fordi manglen på kvalificerede vidensintensive medarbejdere tegner sig tydeligere og tydeligere i horisonten.
Derfor bør der som en integreret del af enhver dansk vækstreform være en plan for, hvordan hele arbejdsmarkedet - og ikke kun udvalgte dele af arbejdsmarkedet - kan få styrket mulighederne for nødvendig udvikling af kompetencerne.
Kilde: FinansWatch, 28. marts 2017