Af: Nadeem Farooq, underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Søndag aften publicerede Dagbladet Politiken en nyhed på sin hjemmeside, hvori beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S) advarer mod at åbne for en ladeport, når det handler om udenlandsk arbejdskraft.
I stedet skal unge, der i dag står udenfor arbejdsmarkedet, afhjælpe manglen på arbejdskraft, lyder det fra ministeren.
Det er fuldstændig korrekt, at ca. 43.000 unge hverken er i job eller i uddannelse i dag. Og som samfund skal vi naturligvis hjælpe den gruppe videre. Det siger sig selv. Derfor er vi heller ikke uenige med ministeren i, at vi naturligvis skal tænke os godt om.
Når det er sagt, så skal vi passe på, at ledige danske unge ikke bliver spillet ud mod behovet for udenlandsk arbejdskraft. Det er en falsk modsætning. For vi har brug for specialiseret og veluddannet arbejdskraft. Spørgsmålet er ikke enten udenlandsk arbejdskraft eller danske unge. Det er et både-og.
Manglen på arbejdskraft er et udbredt problem i dansk erhvervsliv. Vores seneste tal viser, at i finanssektoren har 3 ud af 4 virksomheder udfordringer med rekruttering.
I vores sektor er det bl.a. it-specialister, fx systemudviklere og it-arkitekter, der er mangel på. Det er funktioner, som kræver lang uddannelse og meget specialisering.
Der er for mig at se ingen modsætning mellem, at danske finansvirksomheder henter fx højtuddannede og specialiserede udenlandske it-medarbejdere til det danske arbejdsmarked, mens vi som samfund tager forskellige tiltag, der hjælper de ledige unge ind i det arbejdende fællesskab eller i uddannelse. Nok snarere tværtimod. Udenlandsk arbejdskraft bidrager til vækst og velstand i Danmark.
Derfor skal det naturligvis være lettere for danske virksomheder at rekruttere internationalt.