Af: Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Historier om udenlandske studerende, der "glemmer" at betale SU-lån tilbage til den danske statskasse, har i de sidste dage fyldt godt i medierne. Og med god grund.
Danmark havde sidste år ca. 80 SU-millioner til gode hos udenlandske statsborgere, som ikke længere er i Danmark. Et beløb, der er steget med 20 millioner på blot to år.
Derfor er regeringen i dag kommet med syv konkrete initiativer, som skal sikre, at skyldnerne betaler deres lån tilbage. Det er fornuftige initiativer fra regeringen, der vil styrke gældsinddrivelsen. Desværre lader det til, at der er gået politik i sagen.
Dansk Folkeparti (DF) foreslår nemlig, at Danmark helt skal stoppe med at yde SU-lån til udenlandske statsborgere.
Det er en farlig kurs med åbenlyse negative konsekvenser.
Der er ingen tvivl om at gennemføres forslaget fra DF, vil færre udenlandske talenter vælge at uddanne sig i Danmark. Dermed reduceres virksomhedernes rekrutteringsmuligheder af udenlandske talenter. Det gælder ikke mindst finansvirksomheder, som oplever stigende udfordringer med rekruttering af eksempelvis højtuddannede it-specialister.
Det er kun ret og rimeligt, at de ca. 1.100 udenlandske statsborgere, der er stukket af fra deres SU-gæld, bliver tvunget til at betale tilbage. Det siger sig selv.
Men at bruge snyderierne som afsæt for helt at forbyde udenlandske studerende at få SU-lån eller til eventuelt at indføre begrænsninger på optaget af studerende på universiteternes engelsksprogede uddannelser, er ikke en løsning. Det er grundstenen til et nyt og meget større problem.
I en tid med spirende mangel på kvalificeret arbejdskraft og øgede rekrutteringsudfordringer er det afgørende for dansk erhvervslivs konkurrenceevne, at vi ikke begrænser den samlede talentmasse her i landet.
Tværtimod skal vi tiltrække udenlandske studerende til Danmark, som kan hjælpe os med at dække det stigende gab mellem udbud og efterspørgsel særligt i forhold til kandidater med STEM-kompetencer.