Pensionskommissionen fremlagde onsdag formiddag sine anbefalinger til fremtidens pensionssystem.
Kommissionen anbefaler bl.a.:
- En lempeligere indeksering af folkepensionsalderen, så den stigende levealder efter 2040 kun delvist forhøjer folkepensionsalderen. I dag er der 1:1-sammenhæng.
- At forbedre incitamenterne til pensionsopsparing. Blandt andet ved en forhøjelse af det nuværende pensionsfradrag, lempeligere regler for indbetaling til alderspension og mindre modregning på udbetalingstidspunktet.
- At give mulighed for at sætte ratepension på pause. Det vil hjælpe dem, som ønsker at vende helt eller delvis tilbage i beskæftigelse.
I Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) efterlyser adm. direktør, Nicole Offendal, et større fokus på fleksibilitet i pensionssystemet.
”Det er positivt, at kommissionen sætter fokus på incitamenterne til pensionsopsparing. Det er der brug for, men i dag er pensionstilværelsen grundlæggende enten/eller. Enten er man pensionist, eller også er man ikke. Vi skal væk fra kassetænkningen og i stedet skabe fleksible og individuelle muligheder for tilbagetrækning,” siger hun og fortsætter:
”Mennesker er forskellige og har forskellige behov. Det gælder også i den sidste del af arbejdslivet. Derfor mener vi, at fleksibilitet er nøgleordet, hvis danskerne fortsat skal bakke op om den stigende pensionsalder og pensionssystemet. Desværre kommer kommissionen ikke med nok bud på fleksible initiativer i sine anbefalinger.”
Nicole Offendal understreger, at en lavere pensionsalder, som kommissionen lægger op til, vil reducere arbejdsudbuddet.
”Derfor er det afgørende med fleksible og individuelle løsninger, så overgangen fra arbejdsmarkedet til otium er glidende. Det vil gøre indretningen af arbejdsmarkedet mere fleksibel, så det bliver mere attraktivt for seniorer at nappe ekstra år på arbejdsmarkedet og dermed reducere faldet i beskæftigelsen,” siger Nicole Offendal.
Kommissionens forslag vil samlet set frem til 2040 være omtrent neutrale for de offentlige finanser og arbejdsudbuddet. På langt sigt indebærer forslagene en ekstra udgift på 14 mia. kr. årligt og en reduktion af arbejdsudbuddet med op til 79.000 personer i 2100.
Anbefalingerne skal nu behandles politisk.