Automatiseringsbølgen skyller ind over det danske arbejdsmarked. Ikke mindst i finanssektoren bliver flere og flere arbejdsopgaver overtaget af software. Faktisk viste en undersøgelse i foråret, at finanssektoren er topscorer, når det handler om at automatisere arbejdet.
Netop fremtidens automatisering af finanssektoren var temaet, da FA onsdag holdt sin årlige uddannelsespolitiske konference i Finanssektorens Hus i København. Op mod 70 deltagere fra et bredt udsnit af finanssektoren havde fundet vej til konferencen, som blev åbnet af Mariane Dissing, adm. direktør i FA.
”Automatiseringen er på vej frem i finanssektoren. Flere steder har robotterne allerede fundet vej, og de vil fortsat finde vej i sektoren. Jeg tror ikke, at vi endnu helt forstår betydningen af automatiseringen, og det er helt naturligt, at vi som mennesker opfatter de store forandringer som trusler,” sagde Mariane Dissing blandt andet og understregede:
”Men i FA har vi valgt at fokusere på mulighederne. Vi tror på, at digitaliseringen er en del af løsningen på den danske vækstkrise. Derfor skal vi som samfund omfavne den forandring, der allerede er i gang.”
Mariane Dissing, adm. direktør i FA, indleder FA’s uddannelsespolitiske konference. Foto: FA
”I kan ikke gemme jer for automatiseringen”
Dagens første oplægsholder var Claus Kjeldsen, CEO ved Instituttet for Fremtidsforskning. Claus Kjeldsens oplæg handlede primært om de overordnede trends i automatiseringen af finanssektoren.
”Det interessante ved teknologi er ikke hvad der sker, når vi trykker på knappen. Det er interessante er, hvordan teknologien ændrer vores liv og vores måde at kommunikere på,” indledte Claus Kjeldsen sit oplæg.
”I kan ikke gemme jer for automatiseringen. Den fortsætter. Spørgsmålet er, om I kommer med på vognen eller ej,” fortsatte Claus Kjeldsen og understregede, at udviklingen vil få stor indvirkning på arbejdsmarkedet.
”Automatiseringen vil betyde en polarisering af arbejdsmarkedet. Dem, der laver rutineprægede opgaver, de bliver nedprioriteret. Hvorimod dem, der kan interagere, innovere og er kreative, de kommer til at kunne vælge og vrage,” pointerede Claus Kjeldsen og konkluderede:
”Virksomhederne kommer til at konkurrere på kreativitet og innovationskraft. Og ikke på nulfejlskultur.”
Claus Kjeldsen, CEO ved Instituttet for Fremtidsforskning, mener, at automatiseringen får stor indvirkning på arbejdsmarkedet. Mange rutineprægede jobfunktioner vil blive udført af robotter i fremtiden, lyder forudsigelsen. Foto: FA
Efter Claus Kjeldsens oplæg fortalte Søren Finsel Bisgaard, Head of Process Automation i Danske Bank og Jesper Falch, Chef for Operation Center i PFA Pension om, hvordan de arbejder med automatisering i praksis, og hvilke konsekvenser automatiseringen har for medarbejderne.
Derefter gik deltagerne ud i workshops. I alt var der to workshops, én for ansatte i pengeinstitutter og én for ansatte i forsikringsselskaber. Begge workshops omhandlede, hvilke kompetencekrav den stigende automatiseringen stiller til fremtidens finansmedarbejdere. Dagen blev afrundet med en livlig paneldebat om, hvilke krav den øgede automatisering stiller til fremtidens uddannelser.
Både paneldebatten og dagens oplæg kan ses eller genses (kræver log ind til fanet.dk)